GAS ĆE U SRBIJU STIZATI IZ AZERBEJDŽANA: Srbija dodatno jača poziciju kao tranzitna zemlja za snabdevanje
Foto: Kurir

GAS ĆE U SRBIJU STIZATI IZ AZERBEJDŽANA: Srbija dodatno jača poziciju kao tranzitna zemlja za snabdevanje

InfoBiz -

Azerbejdžan i Srbija potpisale su strateški važne dokumente o saradnji u oblasti prirodnog gasa. Potpisan je Memorandum o razumevanju između Državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOKAR) i Srbijagasa, kao i Ugovor o prodaji gasa.

Srbija će naredne godine dobiti 400 miliona kubnih metara azerbejdžanskog gasa. Pored isporuke gasa, Memorandumom o razumevanju predviđa i mogućnost isporuke Srbiji tečnog prirodnog gasa, saradnju sa SOKAR-om po pitanju skladištenja gasa i u izgradnji elektrana na prirodni gas.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Kurir

- Po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom. Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope - rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je dodala da se završetak ove gasne interkonekcije očekuje u narednim danima, čime će biti ispunjeni i infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom.

– U okviru sastanka potpisani su strateški važni dokumenti o saradnji u oblasti prirodnog gasa između Azerbejdžana i Srbije. Kao rezultat snabdevanja gasom do 400 miliona kubnih metara godišnje, Srbija će postati novi partner Azerbejdžana u diverzifikaciji tržišta gasa u Evropi. Uloga naše zemlje u energetskoj bezbednosti je sve jača – rekao je ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track