Najnovije vesti

MAĐARSKA JE PARTNER NA KOGA UVEK MOŽEMO DA SE OSLONIMO: Rezerve gasa koje držimo u njihovim skladištima veće nego prošle godine
Foto: Beta/Miloš Miškov

dodatna sigurnost za građane

MAĐARSKA JE PARTNER NA KOGA UVEK MOŽEMO DA SE OSLONIMO: Rezerve gasa koje držimo u njihovim skladištima veće nego prošle godine

InfoBiz - 17:15h

Mađarska je prijateljska zemlja sa kojom imamo izuzetno dobre bilateralne odnose, a u uslovima krize je posebno važno da postoje partneri na koje možete da se oslonite. Rezerve gasa koje Srbija drži u skladištima u Mađarskoj veće su nego prošle godine i zajedno sa povećanim domaćim rezervama, naše ukupne zalihe sada su na nivou od oko 680 miliona kubnih metara gasa, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike posle razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peterom Sijartom.

- Na taj način smo obezbedili dodatnu sigurnost za naše građane i privredu u slučaju bilo kakvih nepređenih situacija. S druge strane, Mađarska računa na sigurne isporuke gasa Balkanskim tokom preko Srbije, a razgovarali smo i o mogućnosti za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske - navela je Đedović Handanović.

Teme razgovora bile su još i izgradnja naftovoda između dve zemlje i jačanje kapaciteta za prenos električne energije između dve zemlje, kao i najavljeno uvođenje takse Bugarske na transport ruskog gasa koji se odvija preko teritorije te zemlje.

Dubravka Đedović
foto: Beta/Miloš Miškov

- Takav postupak bio bi izuzetno nepovoljan i za Srbiju i za Mađarsku, ali i za neke druge zemlje u regionu i Evropskoj uniji, koje bi takođe bile pogođene i u toku su razgovori o merama koje možemo da preduzmemo kako bismo zaštitili našu poziciju. Srbija se i zvanično obratila Energetskoj zajednici po ovom pitanju, a to pitanje je i na stolu Evropske komisije. Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa, niti ugovornih obaveza i sporazuma. Nastojaćemo takođe da u dijalogu sa bugarskom stranom pronađemo rešenje i da prevaziđemo izazove koji bi imao negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom - rekla je ministarka. Na sastanku je bilo reči i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska, koji će obezbediti dodatni pravac snabdevanja sirovom naftom za srpsko tržište.

- Početak radova na izgradnji naftovoda, investicije vredne oko 150 miliona evra, očekujemo u drugoj polovini 2025. a planirani kapacitet iznosi 5,5 miliona tona nafte - dodala je ministarka.

Konstatovano da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste, i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta.

- Takođe, razgovarali smo i projektu Blue Sky koji treba da obezbedi zajedničku platformu za razmenu električne energije između Srbije, Slovenije i Mađarske, nakon što su Srbija i Slovenija već pokrenule prvu regionalnu berzu električne energije. Sporazum kojim bi Mađarska pristupila trebalo bi da bude potpisan krajem godine, kako bismo u prvim mesecima naredne godine videli finalizaciju ove inicijative - navela je Đedović Handanović.

Dubravka Đedović
foto: Beta/Miloš Miškov

Sijarto je zahvalio ministarki na dobroj saradnji i naglasio da je Srbija „saveznik od poverenja i zemlja koja pomaže da Mađarka bude energetski sigurnija“. Takođe je istakao da je Bugarska, nažalost, donela odluke koje ugrožavaju sigurnost snabdevanja gasom Severne Makedonije, Srbije i Mađarske i ocenio da je to neprihvatljivo.

- Niko nema pravo da dovede u pitanje sigurno snabdevanje energentima jedne zemlje. Bugarska je bez prethodne najave uvela taksu na tranzit ruskog gasa čime je dovela u pitanje sigurnost snabdevanja Severne Makedonije, Srbije i Mađarske. Obratili smo se Evropskoj komisiji i dogovorili smo se danas da ćemo sa Srbijom usaglasiti naše naredne korake i dati zajednički odgovor. Ovaj neprijateljski čin dovodi u pitanje evropsku solidarnost ali je takođe i protivan evropskim propisima s obzirom da nije dozvoljeno uvođenje taksi i carina između članica EU, jer se time ograničava slobodan protok robe i krše evropski propisi - rekao je mađarski ministar.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track