SRBI I MAKEDONCI PUNE BUGARSKI BUDŽET: Takse na tranzit ruskog gasa uticaće na njegovu cenu, evo kako će se to odraziti na Srbiju
Foto: Shutterstock

zarade milijardu evra godišnje

SRBI I MAKEDONCI PUNE BUGARSKI BUDŽET: Takse na tranzit ruskog gasa uticaće na njegovu cenu, evo kako će se to odraziti na Srbiju

Novčanik -

Odluka Bugarske da poveća takse za tranzit gasa gasovodom Balkanski tok kroz tu zemlju uticaće na njegovu cenu, izjavio je direktor javnog preduzeća Srbijagas, Dušan Bajatović.

- Da li bi se (plaćanje takse) odrazilo na potrošače u Srbiji, zavisi od toga šta Vlada Srbije proceni. Nećemo gledati samo cenu gasa, već i privredni rast, radna mesta, da li može stanovništvo to da plati - rekao je Bajatović.

gas, cevi, nafta
foto: Shutterstock

Bugarska je krajem prošle nedelje uvela dodatne takse na uvoz i transport ruskog gasa u iznosu od 20 bugarskih leva (oko 10 evra) po megavat/času. One su stupile na snagu 13. oktobra. Procene su da bi Bugarska od taksi prihodovala milijardu evra godišnje. Bajatović smatra da je povećanje tranzitne takse "strašna situacija za celu jugoistočnu Evropu".

- Time su prekršena sva tržišna pravila i uvedena diskriminatorna mera i ispada da potrošači u Srbiji i Mađarskoj treba da pune bugarski budžet - rekao je direktor Srbijagasa.

kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja