ZAUSTAVLJENE 2 POŠILJKE IZ SRBIJE: Hrvati i Slovenci vratili tovar sa granice, evo šta je sada bilo problem
Foto: RINA

ZAUSTAVLJENE 2 POŠILJKE IZ SRBIJE: Hrvati i Slovenci vratili tovar sa granice, evo šta je sada bilo problem

InfoBiz -

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavo je da su zaustavljene dve pošiljke iz Srbije, jedna namenjena tržištu Slovenije, a druga Hrvatske.

Kako se navodi na sajtu RASFF-a, 18. oktobra Slovenija je Srbiji vratila zamrznutu kupinu, zbog prekomernog prisustva iprodiona. Naime, dozvoljena količina ovog pesticida je 0,1 miligram na kilogram, a pošiljka je sadržala 0,023 miligrama po kilogramu. Ipak, sajt navodi da rizik po zdravlje ljudi nije veliki.

Druga pošiljka, vraćena 25. oktobra, a tiče se dodataka ishrani namenjenih hrvatskom tržištu, koji su okarakterisani kao potencijalno rizični, sa sadržajem „neovlašćenih supstanci“.

vropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom, RASFF
foto: Printscreen/RASFF

Podsećamo, ovo su dva u nizu primera vraćanja pošiljke iz Srbije sa granica susednih zemalja. Početkom avgusta tovar srpskog čipsa nije distribuiran u Hrvatskoj, jer je sadržao visok nivo kancerogenog akrilamida.

Nedugo zatim, sa hrvatske granice vraćene su i breskve u kojima je pronađeno više pesticida nego što je dozvoljeno. Takođe, početkom jula sa granice sa Slovenijom vraćene su breskve proizvedene u našoj zemlji, zbog visoke koncentracije pesticida hlorpirifosa.

Krajem avgusta, sa granice sa Hrvatskom, zbog ostataka pesticida hlorpirifosa i potencijalnog rizika po zdravlje, vraćene su i šljive iz Srbije. Mesec dana ranije, sa iste granice nazad je stigla pošiljka dimljenog lososa zbog bakterije koja izaziva listeriozu (Listeria monocytogenes).

Takođe, sredinom septembra, sa granice Slovenije vraćeni su krastavci u kojima je pronađen fungicid metalaksil.

Povrat robe iz Srbije ne odnosi se samo na hranu, već i na druge proizvode kao što, recimo, papirne slamčice ili alkoholna pića.

(Kurir.rs/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track