ŠTA JE PRONAĐENO U SRPSKIM BRESKVAMA? Blagojević o insekticidu: Koristi se u mnogim zemljama, ali ga je EU ZABRANILA (VIDEO)
Stevan Blagojević o hemijskom tretiranju voća i povrća, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

ŠTA JE PRONAĐENO U SRPSKIM BRESKVAMA? Blagojević o insekticidu: Koristi se u mnogim zemljama, ali ga je EU ZABRANILA (VIDEO)

InfoBiz -

Insekticid koji je pronađen u pošiljci breskvi koja je pre četiri dana vraćena iz Hrvatske zabranjen je za upotrebu u Srbiji još 2019. godine! Reč je o pesticidu hloropirifos, zbog čega je pošiljka proglašena potencijalno rizičnom.

zdravlje, breskva
foto: Shutterstock

Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju razgovarao je sa voditeljkom jutarnjeg programa o ovom insekticidu.

Stevan Blagojević
foto: Kurir Televizija, Shutterstock

On je pojasnio kako se insekticidi i pesticidi šire, naglasivši da se pesticidi šire čak i vodom.

- Pesticid o kome je reč koristi se u mnogim zemljama, a li ga je EU zabranila. On se smatra da je toksičan i treba da znate kada nekog optužite da je genotoksičan nego se to zaključuje na osnovu izgleda molekula i nije ispitan na ljudskom organizmu, tj ne menja ljudski gen. Daj bože da smo u svemu dobri kao u poljoprivredi - poručuje Blagojević.

06:56

STEVAN BLAGOJEVIĆ O KONTROLI PESTICIDA

On je istakao da su se zakoni u Srbiji shvatali lakonski.

- Zakoni se moraju poštovati i to je tako. Na primer akrimalid je kancerogen i nalazi se u čipsu, a on nastaje tokom pečenja krompira i treba kontrolisati pečenje da visina temperature ne prelazi 170 stepeni. Poslednjih deset godina se mnogo priča o tome. Od nas se zahteva da granica akrilamida bude niska - istakao je Blagojević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

04:11

KAKO JE BRESKVA TRETIRANA ZABRANJENIM PESTICIDOM MOGLA DA STIGNE NA HRVATSKU GRANICU?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track