NOVIM TEHNOLOGIJAMA PROTIV SIVE EKONOMIJE: Inovacije donose veliki priliv u budžet i rešavaju pitanja nelegalne trgovine u regionu
Foto: Profimedia

NOVIM TEHNOLOGIJAMA PROTIV SIVE EKONOMIJE: Inovacije donose veliki priliv u budžet i rešavaju pitanja nelegalne trgovine u regionu

InfoBiz -

Nacionalni program markiranja goriva, koji omogućava kontrolu derivata nafte korišćenjem nanotehnologija, za 10 godina primene doveo je do budžetskih priliva od 1.380 miliona evra. Ovo je samo jedan od odličnih rezultata postignutih u našoj zemlji primenom inovativnih metoda za suzbijanje nelegalne trgovine.

Veliki deo tih rezultata predstavljen je na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji na kojoj je učestvovalo više od 100 predstavnika ministarstava finansija, unutrašnjih poslova, carinskih i poreskih organa, inspekcijskih i drugih državnih organa nadležnih za borbu protiv ilegalne trgovine i zaštitu prava intelektualne svojine, kao i predstavnike privrede iz pet zemalja u regionu: Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije

KARTICE I SIVA EKONOMIJA

Širenje bezgotovinskog modela plaćanja na nivo približan proseku EU, moglo bi da utiče na smanjenje sive ekonomije na oko 3,4% BDP-a. Tokom sprovođenja dve velike reforme - eFiskalizacije i eFaktura, Srbija je preuzela na sebe trošak obaveza koji je stavljen pred privredne subjekte, kroz program subvenicija i time dala zamajac privredi.

Učesnici su imali prilike da saznaju više o „Track & Trace“ sistemu praćenja duvanskih proizvoda i iskustvima Hrvatske u ovoj oblasti.

Američka privredna komora
foto: Kurir

- Imajući u vidu naše obaveze kao zemlje kandidata za članstvo u EU i obaveze preuzete potpisivanjem Protokola SZO, Srbija je već odmakla u procesu pripreme za uvođenje „Track & Trace“ sistema za cigarete i nesagorevajući duvan, uspostavljajući pravni osnov za njegovu primenu - rekao je Dragan Demirović, pomoćnik ministra finansija.

Ova konferencija je, prema rečima Amalije Pavić, zamenice izvršnog direktora Američke privredne komore, imala je za cilj razmenu ideja i dobrih praksi o inovativnim načinima koji nadzornim organima olakšavaju posao i regionalno povezivanje predstavnika institucija sa sličnim nadležnostima.

Američka privredna komora
foto: Kurir

Jedna od tema bila je i nadzor nad softverskom piraterijom, koja je veoma rasprostranjena u regionu i uslovljava regionalnu saradnju i razmenu informacija u ovoj oblasti.

- Saradnja privrede i državnih organa dovodi do optimalnih rezultata, što je posebno vidljivo u domenu zaštite prava intelektualne svojine. Zato je potrebno nastaviti u ovom smeru, kroz edukaciju, prenošenje tehničkih znanja, informacija i novih tehnologija od strane nosilaca prava intelektualne svojine na nadzorne organe - zaključio je Aleksandar Adamović, pomoćnik ministra u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track