NEMAČKI GIGANT HVATA SLAMKU SPASA: Povlače drastičan potez, više od 600 radnika odlazi na skraćeno radno vreme, kriza nikad veća
Foto: Shutterstock

kurcabajt

NEMAČKI GIGANT HVATA SLAMKU SPASA: Povlače drastičan potez, više od 600 radnika odlazi na skraćeno radno vreme, kriza nikad veća

InfoBiz -

Šot AG, nemačka multinacionalna kompanija specijalizovana za proizvodnju stakla i staklokeramike sa sedištem u Majncu, šalje gotovo 20 odsto svojih radnika na skraćeno radno vreme - takozvani Kurcabajt!

Time je pogođeno oko 600 radnika.

- Radno vreme biće skraćeno za 15 posto. Pogođeno je oko 600 zaposlenih. Od toga je oko 300 radnika iz keramičke proizvodnje. Inflacija i pad kupovne moći doveli su do manje potražnje za kućnim aparatima, a time i za staklokeramičkim pločama - rekao je portparol kompanije.

Skraćeno radno vreme isprva je planirano do kraja godine.

Fabrika u Majncu zapošljava oko 3.300 radnika, a među njima se nalazi i veliki broj Hrvata.

Kompanija je inače osnovana 1884. godine. Jedini vlasnik Šot AG je Fondacija Karl Zajc koja drži sve akcije i delimično se finansira iz dividendi.

Stečajevi u Nemačkoj skoro da su postali normalna pojava, kriza zatvara kompanije stare i po 100 godina, a za samo 12 dana oktobra banktoriralo je šest firmi.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track