NOVI TREND MEĐU RADNICIMA U NEMAČKOJ: Pronašli način da dodatno zarade – odgovara i gazdama, ali nije baš po propisima
Foto: Shutterstock

više se isplati

NOVI TREND MEĐU RADNICIMA U NEMAČKOJ: Pronašli način da dodatno zarade – odgovara i gazdama, ali nije baš po propisima

InfoBiz -

U nedavnom razgovoru s medijima šef poznate kompanije u Nemačkoj Horst Kotmejer, izneo je svoju zabrinutost zbog sve raširenijeg trenda među radnicima u Nemačkoj.

Kotmejer je otkrio da je jedan od njegovih radnika, sada već bivši, odlučio da mu je isplativije da prima građanski dohodak (Bürgergeld) i da radi “na crno” nego da ostane zaposlen u kompaniji. Ova izjava izazvala je raspravu o mogućem rastućem fenomenu u nemačkom društvu.

gastarbajteri, građevina, građevinci
foto: Shutterstock

On je radio kao magacioner devet meseci i zarađivao 14 evra po satu. Kotmejer je istakao da je to početna plata u njegovoj kompaniji. S druge strane, korisnicima Bürgergelda mesečno se isplaćuje 502 evra, uz dodatnu podršku za troškove stanarine i grejanja. Kottmeyer, koji je treća generacija na čelu kompanije i zapošljava 350 ljudi, izražava zabrinutost da bi ovakav pristup mogao da privuče druge radnike.

- Još nema konkretnih znakova da bi drugi radnici mogli da se pridruže ovom trendu, ali postoji realna opasnost od toga. Ljudi razmišljaju kako im se ne isplati da rade ako oni koji primaju pomoć, uz rad na crno, imaju više primanja od zaposlenih- rekao je Kotmejer.

Takođe, treba napomenuti da će sledeće godine stopa Bürgergelda porasti na 563 evra mesečno, što dodatno podstiće raspravu o tome hoće li Nemačka postati društvo u kojem neki “odmaraju, a drugi radeći to plaćaju”. Ovaj fenomen, ako se proširi, može imati dubok uticaj na nemačko tržište rada i društvenu politiku.

kurir.rs/Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja