EPS PRAVI PRVI VETROPARK: Snabdevaće strujom više od 30.000 domaćinstava! Evo gde se nalazi i kada počinje da radi! (FOTO)
Foto: EPS/ Danilo Mijatović

zelena energija

EPS PRAVI PRVI VETROPARK: Snabdevaće strujom više od 30.000 domaćinstava! Evo gde se nalazi i kada počinje da radi! (FOTO)

InfoBiz -

"Elektroprivreda Srbije" uveliko radi na izgradnji vetroparka "Kostolac" snage 66 megavata, što je prvi pilot projekat EPS u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra.

Ovaj vetropark prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrane i kopova "Kostolac".

- Projekat se sastoji od 20 vetroturbina, snage po 3,3 megavata. Planirana godišnja proizvodnja vetroparka "Kostolac" je 184 miliona kilovat-časova godišnje, što je dovoljno za snabdevanje zelenom električnom energijom oko 30.000 domaćinstava - rekao je novinarima Predrag Đorđević, rukovodilac ovog projekta EPS.

Buduci vetropark Kostolac, Kostolac, vetropark, Predrag Đorđević, EPS
foto: EPS/ Danilo Mijatović

Pripremni radovi

Na mestu napuštenih kopova u toku su pripremni radovi, očekuje se da oprema bude isporučena u januaru a da projekat bude završen do kraja 2024. godine.

Mesto na kome će biti postavljena vetroturbina
Mesto na kome će biti postavljena vetroturbinafoto: EPS/ Danilo Mijatović

- Predviđena je i izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže, kao i saobraćajnica. U toku je izrada projekata za izvođenje za temelje i platforme. Završena je izgradnja četiri interne pristupne saobraćajnice. Za deo koji se odnosi na stalne priključke na državne puteve, u toku je dobijanje neophodnih dozvola za izvođenje radova - rekao je Đorđević novinarima koji su obišli teren na kome će biti izgrađen vetropark "Kostolac".

STUDIJA UTICAJA

Ptice i slepi miševi

Predrag Đorđević ističe da je tokom izrade studije opravdanosti za izgradnju vetroparka u Kostolcu EPS po prvi put uradio i analizu uticaja na ptice i slepe miševe na mestu budućeg vetroparka. Utvrđeno je, kaže, da vetroturbine ni na koji način neće ugroziti ove vrste.

U skladu sa potpisanim ugovorima za isporuku i ugradnju opreme i za izvođenje radova, rok za završetak radova na izgradnji VE "Kostolac" je septembar 2024. godine. Očekuje se da će VE "Kostolac" biti priključen na mrežu do kraja 2024. godine.

1 / 5 Foto: EPS/ Danilo Mijatović

Ugovor za pružanje konsultantskih usluga na projektu je potpisan sa konzorcijumom "Fichtner GmbH & Co." i "Energoprojekt Entel AD". Ugovor za isporuku vetrogeneratora, stubova, trafostanice i razvodnog postrojenja sa konzorcijumom "Siemens Gamesa Renewable Energy A/S" Danska i "Siemens Gamesa Renewable Energy" Beograd, potpisan je u aprilu 2022. godine.

VE "KOSTOLAC" U BROJKAMA

  • 20 vetroturbina
  • 179 metara je ukupna visina vetroturbine
  • 3,3 megavata je snaga svake vetroturbine
  • 66 megavati ukupna snaga vetroparka

Vrednost ugovora je 103,7 miliona evra (LOT 1), dok je u decembru 2020. godine potpisan ugovor od 3,2 miliona evra sa konzorcijumom Ekstra Auto Transport/CIP Beograd za izgradnju internih saobraćajnica i priključaka na državne puteve.

Projekat se finansira iz kredita KfW banke u vrednosti od 80 miliona evra i realizuje u skladu sa strateškim ciljevima Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije utvrđenih Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, a koji se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji u Srbiji. EPS su odobrena dodatna sredstva u iznosu od 30 miliona evra od WBIF.

Solarna elektrana "Petka"

Inače, EPS priprema teren i za gradnju solarna elektrana (SE) "Petka", prvo fotonaponsko postrojenje u EPS-ovom ogranku "Termoelektrane i kopovi Kostolac“.

Ova solarna elektrana se, prema rečima zamenika šefa tog projekta Gorana Bure, biti izgrađena na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa "Ćirikovac" i imaće planiranu godišnju proizvodnju od 15,6 gigavat-časova.

Tom elektranom će biti povećani kapacitet EPS za proizvodnju zelene energije. Solarni paneli prostiraće se na površini od 11,6 hektara. Planirana vrednost investicije je 1,1 milijardu dinara i finansira se sredstavima EPS.

Predviđeni rok za realizaciju projekta je 15 meseci od trenutka kada se izvođač uvede u posao. Očekuje se da SE "Petka" bude na mreži krajem 2024. godine.

Period povrata uloženih sredstava je 12 godina, dok je period eksploatacije elektrane 25 godina. Posle toga, menjaju se samo paneli, dok ostaju konstrukcije, putevi i infrastruktura, koji čine značajan deo ukupnog ulaganja. Zamenom panela elektrana se revitalizuje za novih 25 godina eksploatacije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track