KONTROVERZNI MEDIJSKI MOGUL SE POVLAČI SA ČELA IMPERIJE: Rupert Mardok odlazi u penziju posle sedam decenija
Foto: Victoria Jones

KONTROVERZNI MEDIJSKI MOGUL SE POVLAČI SA ČELA IMPERIJE: Rupert Mardok odlazi u penziju posle sedam decenija

InfoBiz -

Rupert Mardok se povlači sa mesta predsednika Foksa i Njuz Korpa - okončavajući sedmodecenijski mandat jednog od najtransformativnijih i najkontroverznijih svetskih medijskih mogula.

U dopisu osoblju koja je prva objavljena u Volstrit džurnalu, mediju koji kontroliše Mardok, on je napisao: "Ceo svoj profesionalni život, svakodnevno sam bio angažovan na novostima i idejama, i to se neće promeniti. Ali pravo je vreme da preuzmem različite uloge."

Rupert Mardok (92) će postati počasni predsednik dveju korporacija, navodi se u saopštenju kompanije.

Čini se da je Lahlan Mardok, najstariji sin milijardera, sada njegov naslednik. U belešci Mardok je Lahlana nazvao "strastvenim, principijelnim vođom" koji može da odvede kompanije u budućnost.

"U ime odbora direktora Foks i Njuz korpa, rukovodećih timova i svih akcionara koji su imali koristi od njegovog napornog rada, čestitam svom ocu na njegovoj izvanrednoj 70-godišnjoj karijeri", rekao je Lahlan Mardok (52) u izjavi .

"Zahvaljujemo mu na njegovoj viziji, njegovom pionirskom duhu, njegovoj nepokolebljivoj odlučnosti i trajnom nasleđu koje ostavlja kompanijama koje je osnovao i bezbrojnim ljudima na koje je uticao", rekao je.

Odluka osnivača Foksa doneta je pet meseci nakon što je njegova informativna mreža platila 787,5 miliona dolara za rešavanje tužbe za klevetu koju je pokrenula kompanija Dominion. Dominion je optužio Foks svesno emitovao lažne navode da je kompanija umešana u zaveru za krađu izbora 2020.

Foks se i dalje suočava sa tužbom za klevetu vrednom 2,7 milijardi dolara koju je podnela Smartmatic, kompanija za izbornu tehnologiju, u kojoj se takođe navodi da je Foks dozvolio svojim novinarima i gostima da emituju neistine o svojoj umešanosti u izbore 2020.

U svom dopisu, Mardok je napisao: "Naše kompanije su dobrog zdravlja, kao i ja".

Bivši američki predsednik Donald Tramp izazvao je nedavno Mardoka, njegove sinove i šefa Bele kuće Džoa Bajdena, kao i uredništvo Volstrit džurnala, da se takmiče na testu mentalnih i fizičkih sposobnosti.

- Ovim izazivam Ruperta Mardoka i njegove sinove, Bajdena i šefove Volstrit džurnala na test oštroumlja - poručio je Tramp.

On je naveo da će "odrediti vreme i test" i dodao da će on biti težak.

- Niko mi neće prići ni blizu! Možemo da ubacimo tu i neku fizičku aktivnost - napisao je Tramp.

(Kurir.rs/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track