NEMAČKI AUTOMOBILSKI DIV DODATNO NAPLAĆUJE OVAJ DEO: "Njegova izrada je za nas veliki napor", kupce će dodatno koštati još 500 €!
Foto: Shutterstock

za inženjere nema smisla

NEMAČKI AUTOMOBILSKI DIV DODATNO NAPLAĆUJE OVAJ DEO: "Njegova izrada je za nas veliki napor", kupce će dodatno koštati još 500 €!

InfoBiz -

BMW proizvodi automobile samo sa automatskim menjačem, ko hoće ručni moraće da plati dodatnih 500 evra!

Ručni menjač je sporiji i rezultira većom potrošnjom goriva, pa ponekad ima i nižu maksimalnu brzinu. Tako da on sa s inženjerskog stanovišta više nema smisla. Zato je nemački automobilski div počeo dodatno da naplaćuje ovaj deo automobila.

Popularno je mišljenje da automobili sa ručnim menjačem koštaju manje od ekvivalentnih modela s automatskim. Automatski je komplikovaniji za izradu, pa se automobil s njime naplaćuje skupo. Zato je veliko iznenađenje bilo saznanje da BMW želi da kupci plaćaju više ako žele svoj model M2 s ručnim menjačem.

Izvršni direktor BMW-a M, Frank van Meel, otkrio da je razlog zašto kupci moraju da plate više pitanje količine.

menjac
foto: Shutterstock

- Većina BMW-ovih automobila sada se nudi isključivo sa automatskim menjačima, a tamo gde postoji mogućnost izbora ručnog, samo se mali broj kupaca odlučuje za njih. Bilo bi lakše jednostavno imati sve automobile koji se kreću niz proizvodnu traku opremljene automatikom, umesto dodavanja dodatnih komplikacija i troškova razvoja radi nekolicine. Za nas je to veliki napor - rekao je van Meel za CarThrottle.

Ali bez obzira na to, BMW je ponudio jedan.

- Za nas je to više kao stvar tradicije - objasnio je van Meel.

Automobil, Vožnja automobila, Vožnja u sumrak, Kola, Vozač
foto: Sergiy Tryapitsyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Priznao je da još uvek postoji pristojan broj ljudi koji traže ručni menjač.

- Imali smo mnogo kupaca koji su rekli – želim da jašem zver i želim da pokažem da to mogu i treba mi ručni menjač - otkrio je.

Dodajmo da Porše ne naplaćuje više ovaj deo, pa se zato BMW-ov pristup čini jedinstvenim. Ali kako proizvođači premijum i vrhunskih automobila sve više prihvataju automatske menjače, ne bi bilo iznenađenje da takav pristup postane uobičajen u čitavoj industriji.

kurir.rs/poslovni.hr

Bonus video:

00:35

Proizvodnja električne energije od sunca i vetra premašila bilion kwh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track