NOVI ZAKON PODIŽE CENE U NEMAČKOJ: Od 1. decembra ovi proizvodi će značajno poskupeti, evo šta je glavni razlog
Foto: Shutterstock

POTROŠAČKE MUKE

NOVI ZAKON PODIŽE CENE U NEMAČKOJ: Od 1. decembra ovi proizvodi će značajno poskupeti, evo šta je glavni razlog

Novčanik -

Od decembra bi pića u Nemačkoj mogla značajno da poskupe. Razlog tome je novi savezni zakon o putarini, koji rezultira značajno većim troškovima prevoza Stručnjaci zato očekuju porast cena i do 50 centi za gajbu piva ili vode.

U principu, prilagođavanjem putarine zahvaćeni su svi logistički lanci. Međutim, uticaj je posebno veliki za pića, jer imaju relativno veliku težinu i volumen u odnosu na svoju vrednost. Takođe se mora uzeti u obzir povrat prazne ambalaže.

Pivo
foto: Profimedia

Savezno ministarstvo za digitalni promet i promet (BMDV) ne deli tu zabrinutost. U saopštenju za javnost stoji: "Troškovi putarine čine samo mali udeo u troškovima prevoza, a time i još manji udeo u ukupnom iznosu"

Osim toga, viši troškovi prevoza za kamione s dizel motorima podsticaj su za prelazak na klimatski prihvatljivija vozila.

Industrija to vidi drugačije. Postoji bojazan da će posebno manje pivare imati problema sa prodajom svojih proizvoda u celoj zemlji. Prve kompanije već razmišljaju o značajnom smanjenju radijusa isporuke od decembra.

kurir.rs/Getranke News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track