DUPLIRANE JAPANSKE INVESTICIJE U SRBIJU: Pomogli nam da modernizujemo termo postrojenja i učinimo ih ekološki prihvatljivim
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

ENERGETIKA

DUPLIRANE JAPANSKE INVESTICIJE U SRBIJU: Pomogli nam da modernizujemo termo postrojenja i učinimo ih ekološki prihvatljivim

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Tokiju sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, o daljoj bilateralnoj saradnji dve zemlje posebno o procesu energetske tranzicije i saradnji u oblasti energetike.

Ministarka je izrazila zahvalnost Japanu kao jednom od najvećih donatora Srbije i istakla da je poseta japanskog premijera Šinza Abea Srbiji 2018. godine ubrzala i unapredila odnose dve zemlje u svim sferama.

- Investicije iz Japana u 2022. duplirane u odnosu na prethodnu godinu, a trgovinska razmena je značajno uvećana. Japanske kompanije su danas među najvećim investitorima u Srbiji - rekla je Đedović Handanović.

Na sastanku je pomenuta i mogućnost otvaranja regionalne kancelarije Japanske organizacije za spoljnu trgovinu u Beogradu.

Ministarstvo rudarstva i energetike
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

- Energetika je prioritet Vlade Republike Srbije, diversifikujemo naše izvore i rute snabdevanja i aktivno radimo na dekarbonizaciji energetskog sektora. I Srbija i Japan se suočavaju sa izazovima u procesu energetske tranzicije i prelasku na zelenu energiju. Japan nam je do sada pomagao da modernizujemo naša termo postrojenja i učinimo ih ekološki prihvatljivim i nadam se da ćemo nastaviti sa ulaganjima u nova znanja i tranfer tehnologija iz ove zemlje - rekla je Đedović Handanović.

Ona je upoznala japanskog ministra sa ciljevima Srbije u procesu energetske tranzicije, kao i prioritetima u razvoju energetske infrastrukture, među kojima je razvoj hidro postrojenja i projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Ministarstvo rudarstva i energetike
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

- RHE Bistrica ne samo što će biti jedan od pojedinačno najvećih kapaciteta u našem energetskom sektoru, već i presudan za povećanje kapaciteta iz obnovljivih izvora. Japanska tehnologija za korišćenje hidro potencijala je najraspostranjenija na svetu i među najrenominarijim. Mi sada koristimo trećinu svojih hidro potencijala i izgradnja RHE Bistrice nam je prioritet, jer će obezbediti stabilno i pouzdano snabdevanje i omogućiti ubrzanu integraciju OIE u našoj zemlji, a time i napredak u ostvarivanju naših ciljeva u prelasku na čistije izvore energije - navela je ona.

Prema rečima ministra Nišimura, Srbija je strateški važna zemlja zbog svog geografskog položaja, te da je saradnja sa našom zemljom izuzetno bitna, jer je Srbija najznačajnija i najveća zemlja u regionu Zapadnog Balkana.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track