SOJA DOBRO RODILA, A RATARI U OZBILJNOM MINUSU: Evo šta im ove jeseni zadaje tešku glavobolju
Foto: Profimedia

dobra godina, ali ne i cena

SOJA DOBRO RODILA, A RATARI U OZBILJNOM MINUSU: Evo šta im ove jeseni zadaje tešku glavobolju

InfoBiz -

Na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad počela je žetva ranih sorti soje. Prvi otkosi soje pokazuju da će uljarice biti na nivou proseka, imeđu dve i tri tone po hektaru.

Imajući u vidu lanjsku godinu, kada je suša desetkovala rod soje i prinosi se kretali do najviše tone po hektaru, može se reći da će ova godina biti dobra za soju u i za poljoprivednike, koji su se odlučili da je poseju.

- Svaka godina je specifična po nečemu pa je tako i ova. Prvo je hladno vreme malo pomerilo rokove setve, a onda je stiglo hladno vreme i kiša, što je doprinelo da u prvom delu vegetacije korenov sistem ostane plitko u zemlji. Visoke temperature u zadnjoj dekadi avgusta dosta su uticale na prinos, zrna su ostala nenalivena što će se odraziti na prinos - kazao je naučni saradnik na Institutu Vojin Đukić.

soja, Plantaža
foto: Profimedia

Po Đukićevim rečima, u proteklim godinama bilo je sve više lokalnih padavina na osnovu kojih variraju prinosi.

- Biće polja gde će soje biti približno tri tone po hektaru, ali i njiva gde će je biti manje - oko 2,5 tone po hektaru - rekao je Đukić.

Cena ratarima kvari posao

Cena soje je sada ono što ratarima zadaje glavobolju. Oni koji su je sejali imaće daleko bolji prinos u odnosu na prošlogodišnji, ali to im ne vredi previše jer je cena ove uljarice daleko niža nego lane u ovo doba.

Na Produktnoj berzi Novi Sad sada je ponder cena bez PDV svega 55,5 dinara po kilogramu, dok je lane u ovo doba bila oko 80 dinara.

Ukoliko se na tržištu nešto ne promeni i soja ne poskupi ratari će biti u munusu, bez obzira na to što će dobiti prosečan prinos.

Naš sagovornik kaže da kada je godina idealna, sa smenom kiše i sunca, kao što je bila 2014. godina, soje je bilo iznad tri tone po hektaru, a na Institutu čak više od šest tona.

Soju smo ovog proleća posejali na između 150.000 i 180.000 hektara što je manje nego lane kada je zauzela oko 230.000 tona.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja