MINISTAR MALI: Višak novca u budžetu ide za poboljšanje životnog standarda, u decembru prosečna zarada 840 evra
Foto: screenshot RTS

MINISTAR MALI: Višak novca u budžetu ide za poboljšanje životnog standarda, u decembru prosečna zarada 840 evra

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će višak novca u budžetu biti utrošen na poboljšanje životnog standarda građana Srbije, odnosno na plate i penzije. Očekuje se da prosečna zarada u Srbiji u decembru bude 840 evra.

Govoreći o rebalansu budžeta, ministar finansija Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je dobra vest to što su prihodi za ovu godinu veći od planiranih za 60,6 milijardi dinara.

“To omoćava da deficit budžeta smanjimo koji smo planirali u iznosu od 3,3 smanjimo na na 2,8 odsto. To dodatno doprinosi smanjenju inflacije“, rekao je ministar.

Ističe da je za građane najvažnije na šta će se taj novac trošiti.

"Taj novac ide na povećanje životnog standarda građana Srbije", rekao je Mali, precizirajući da se to odnosi na povećanje plata i penzija.

Podsetio je da su od septembra za 5,5 odsto povećane plate za zaposlene u sistemu obrazovanja, za medicinske sestre i negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu.

Sa 12,5 odsto povećanja plata koje je bilo u januaru ove godine i sa predviđenih 10 odsto od 1. januara, to je za preko 208.000 zaposlenih povećanje od preko 30 odsto, dakle, daleko iznad nivoa inflacije, rekao je Mali i istakao da država vodi računa o tome da građani ne trpe zbog povećanja cena.

Podsetio je na to da će u januaru biti povećanje i za ostale zaposleni u javnom sektoru, te da će to u proseku značiti da je zarada porasla za 24 odsto.

Dodaje da su uprkos višim cenama, plate u realnom iznosu pozitivne i naveo da su u junu ove godine bile veće za 1,2 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

Od januara prosečna penzija 390 evra, u decembru plata 840 evra

Ministar ističe da će od oktobra penzije bići veće za 5,5 odsto, a da dodatno povećanje od 14,8 odsto sledi od početka 2024.

"Ukupno povećanje penzija za ove dve godine nama je 60,1 odsto. Nema zemlje u Evropi, u svetu, koja je za vreme ove krize, a kriza i dalje traje, podigla toliko penzije i to je po meni sjajna vest za naše najstarije građane. Nama će već od januara meseca prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra“, rekao je Mali.

Podsetio je na dato obećanje da će prosečna plata do kraja 2025. biti 1.000 evra, a da će prosečna penzija iznositi između 430 i 450 evra.

“Prosečna zarada u Srbiji u decembru mesecu ove godine očekuje se da bude 840 evra. Poređenja radi, 2012. bila je 331 evro. Dakle, uprkos ogromnoj krizi, uprkos i tome što i dalje ne jenjava konflikt u Ukrajini, energetska kriza, i kovid... Imamo realno povećanje plata“, rekao je Mali.

Ističe da je ekonomski rezultat Srbije za prvih osam meseci bolji nego što se očekivalo, te da BDP i dalje raste, tj. u plusu je, 0,9 i 1,7 odsto, u prva dva kvartala.

Za jednokratnu pomoć prijavljeno 935.000 dece

U rebalansu budžeta ima novca i za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara roditeljima dece do 16 godina starosti, a ministar je rekao da je do sada prijavljeno 935.000 dece od 1.190.000 koliko ih ima u Srbiji.

“Ogroman je odaziv našoj ideji da jednostavno pomognemo majkama, pomognemo roditeljima, pomognemo toj deci“, kaže Mali.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

00:08

Sinisa Mali najavio zvanicni datum pocetka izgradnje metroa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track