ŠTA SVE ZNAMO O "SRPSKOM MORU", KOJE ĆE BITI VEĆE OD ĐERDAPSKOG JEZERA: Otkriveni novi detalji, oglasio se gradonačelnik Bora
Foto: Shutterstock

ŠTA SVE ZNAMO O "SRPSKOM MORU", KOJE ĆE BITI VEĆE OD ĐERDAPSKOG JEZERA: Otkriveni novi detalji, oglasio se gradonačelnik Bora

InfoBiz -

Prostornim planom Republike Srbije koji bi do 2035. godine trebalo da se izgradi brana na akumulaciji vodosistema "Bogovina" na Crnom Timoku, koja je planirana kao akumulacija prvog nivoa značaja, stvorila bi po mnogima uslove da Srbija dobije "srpsko more" odnosno veštačko jezero, koje bi trebalo da bude veće od trenutno najvećeg, Đerdapskog jezera.

Time bi svi problemi kad je vodosnabdevanje u pitanju bili rešeni za Opštine Borskog i Zaječarskog okruga.

Novo veštačko jezero bilo bi površine 360 kilometara kvadratnih što bi ilustracije radi bilo, za 100 kilometara kvadratnih veće od postojećeg Đerdapskog , čija površina iznosi 253 kilometra kvadratnih.

brana, veštačko jezero
foto: Shutterstock

Prema postojećoj projektnoj dokumentaciji, zapremina srpskog mora tj. akumulacije biće 44 miliona metara kubnih. Brana bi bila od betonske armature, sa kotom krune od 269 metara.

"Srpsko more" bi sredilo vodosnabdevanje u tim opštinama

- Mi smo uradili projekat detaljne regulacije zajedno sa Opštinom Boljevac odnosno reviziju koja je u skladu sa prostornim planom poverenim Institutu za vodoprivredu Jaroslav Černi, ranijih godina. To je kao dobru ideju i inicijativu, prepoznala i Vlada Republike Srbije jer bi se proširenjem akumulacije "Bogovina" normalizovalo i potpuno sredilo vodosnabdevanje katastarskih površina koje pokriva, na području Borskog i Zaječarskog okruga. Inače, grad Bor se vodom iz ovog akumulacionog sistema napaja uglavnom preko Zlotskog izvorišta i nekoliko manjih i u poslednjih deset godina. Mi nemamo zabeležen nijedan problem niti nestašicu vode u gradu a mogu reći da nam je akumulacija "Bogovina" omogućila da građani Bora koriste za piće jednu od najkvalitetnijih voda. Upravo smo i jedini koji smo inicirali osnivanje i održali postojanje Javnog preduzeća "Bogovina" u Boru, koje je upravo i osnovano da upravlja i kontroliše funkcionisanje vodozahvata sa akumulacije Bogovina - kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Opštine Bor.

Inače, kako mnogi kažu "srpsko more" rešilo bi sve akutne probleme vodosnabdevanja tamo gde su oni prisutni.

U Boru bi to od velikog značaja bilo i za industrijske potencijale, ali i za razvoj turizma u pojedinim sredinama. Realizacija sistema akumulacije "Bogovina" radila bi se prema projektnoj dokumentaciji koja podrazumeva izgradnju prateće infrastrukture.

(Kurir.rs/Blic, Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja