MNOGI NE ZNAJU DA ZA OVO IMAJU PRAVO NA 2 SLOBODNA DANA: Gazda časti za jedan od najvažnijih porodičnih događaja, ne važi za sve
Foto: Profimedia

plaćeno odsustvo

MNOGI NE ZNAJU DA ZA OVO IMAJU PRAVO NA 2 SLOBODNA DANA: Gazda časti za jedan od najvažnijih porodičnih događaja, ne važi za sve

InfoBiz -

Bliži se 1. septembar i početak nove školske godine, a većina roditelja ne zna da im pored državnih i verskih praznika, zatim redovnih slobodnih dana koje imaju, prema Zakonu o radu, sleduje i pravo da ne rade kada im dete kreće u prvi razred osnovne škole. Tom prilikom poslodavac ne sme da im oduzima od plate. Međutim, i ovo pravilo, na žalost, ne važi za sve.

Prema Posebnom ugovoru za državne organe 38/2019. godine Zakona o radu, plaćeno odsustvo zaposlenog kome dete kreće u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

To znači da svi zaposleni u zdravstvu, školstvu i drugim državnim institucijama mogu da iskoriste ovo pravo i slobodno vreme posvete svom đaku prvaku. Pravo na ovu mogućnost imaju i zaposleni u privatnim kompanijama, ukoliko ta stavka stoji u kolektivnom ugovoru firme.

Postoje i one firme koje roditeljima daju i po nekoliko slobodnih dana za ovu priliku, pogotovo ukoliko je reč o samohranim roditeljima ili ukoliko nemaju pomoć baka i deka.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track