I NEMAČKA STEŽE KAIŠ: Za ovu grupu građana ukida važnu naknadu i do 1.800 evra, među njima su i naši gastarbajteri
Foto: Shutterstock

rez u budžetu

I NEMAČKA STEŽE KAIŠ: Za ovu grupu građana ukida važnu naknadu i do 1.800 evra, među njima su i naši gastarbajteri

InfoBiz -

U nemačkom državnom budžetu za 2024. planiraju se brojne uštede a jedna od njih jeste i tzv. roditeljski odnosno dečji dodatak na koji ubuduće neće svi imati pravo.

Reč je o prinadležnosti koja se u toj zemlji zove Elterngeld, odnosno roditeljski dodatak. Planira se da u narednoj godini na njega nemaju pravo roditeljski parovi koji imaju visoka primanja a to u Nemačkoj znači 150.000 evra i naviše po domaćinstvu.

Nemački savezni parlament o tome će raspravljati tek posle 1. decembra, ali i pored toga već se sprema peticija koju je dosad potpisalo više od 350.000 ljudi. Kako se sada procenjuje, bez tih para važnih za porodice ostaće najmanje 60.000 domaćinstava.

Cucla, roditeljski dodatak, naknada za rođenje deteta, dečji dodatak
foto: Shutterstock

“Prihod od 150.000 eura velik je novac – ali posebno u stvarnosti života mnogih parova u velikim gradovima s visokim stanarinama, nedostatkom skrbi za djecu i bez imovine, ovi planovi znače ozbiljne rezove”, rekla je poduzetnica i autorica Verena Pausder.

Elterngeldom država pomaže roditelje koji zbog novorođenčeta u porodici uopšte ne rade ili rade skraćeno pa zarađuju mnogo manje nego inače. Iznos te naknade kreće se od 300 do 1.800 evra mesečno, sume iznad koje ne sme da ide.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track