NE MOŽETE DA OSTAVITE CIGARETE, EVO NAČINA: Stručnjaci Globalnog foruma o nikotinu otkrili: "Ovi proizvodi su manje rizični"
Foto: GFN

nove tehnologije

NE MOŽETE DA OSTAVITE CIGARETE, EVO NAČINA: Stručnjaci Globalnog foruma o nikotinu otkrili: "Ovi proizvodi su manje rizični"

InfoBiz -

Svetski stručnjaci koji su se ovog meseca okupili u Varšavi na jubilarnom 10. Globalnom forumu o nikotinu (GFN) raspravljali su o alternativnim rešenjima i ulozi bezdimnih nikotinskih proizvoda koji imaju potencijal manjeg rizika po zdravlje ljudi.

Iako je preporuka ovih eksperata, koji su posvetili svoje karijere i živote zdravlju ljudi, da se nikada ne započne sa korišćenjem duvanskih preparata, u praksi je to često jako teško, te oni predstavljaju alternative koje bi pomogle pušačima i znatno umanjile rizik od bolesti i spasile njihove živote. Srećom, nauka je razvila tehnologije kojima je sada moguće zameniti cigarete, a kojima se i smanjuje rizik od bolesti izazvanih ovom navikom.

globalni forum o nikotinu, Filip Moris, cigarete
foto: GFN

Naime, istraživanja su još pre 50 godina potvrdila da nije nikotin glavni problem, mada on stvara zavisnost, već je to paljenje cigarete i dim koji u sebi nosi preko hiljadu toksičnih materija koje se udišu.

Zagrevanje, a ne sagorevanje

Svetski stručnjak i aktivista za smanjenje štetnosti Klajv Bejts ističe da je jako bitno da je svim pušačima dostupna alternativa, odnosno nove tehnologije koje zamenjuju cigarete.

- Poslednjih nekoliko godina, došlo je do razvoja inovativnih bezdimnih alternativa koje nemaju taj problem jer rade po principu zagrevanja, a ne sagorevanja. Brz razvoj novih nikotinskih proizvoda pokrenuo je niz naučnih pitanja o njihovoj bezbednosti, ko ih koristi i zašto, njihovom uticaju na stopu pušenja i ulozi koju ovi proizvodi imaju u borbi protiv duvanskog dima - kaže Bejts i dodaje:

- Imamo dovoljno informacija i studija koje pokazuju da prelazak na bezdimne alternativne proizvode donosi manji rizik.

Kako uticati na ljude u vašoj okolini?

Ipak, prema njegovim rečima, najveći problem je nedovoljna informisanost pojedinih grupa ljudi, ali i vlasti među kojima se šire dezinformacije i koje odbijaju svaki vid alternativnih proizvoda koji zapravo znatno smanjuju štetu koju učine duvanski dim i zavisnost od nikotina.

- Ono što se dešava u praksi kada govorimo o motivaciji pušača da naprave tu promenu i pređu na proizvode koji su manje štetni, tu odluku donosi svako pojedinačno. Doktori decenijama govore i upozoravaju na sve štetnosti pušenja, ali na žalost broj pušača u svetu je manje-više isti. U praksi se pokazalo da mnogo veći uticaj na pušače ima njihovo okruženje, prijatelji, društvene mreže ili mediji. Zato je važno da postoje tačne i ispravne informacije o svim aspektima bezdimnih porizvoda, a posebno deo koji se tiče manje štetnosti, kako bi ljudi doneli najbolje odluke za sebe - kaže Bejts.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja