KUPINARI OPET TRLJAJU RUKE: Očekuje se da otkupna cena ovog voća bude veća od maline, a za to postoji jedan ključan razlog
Foto: Tihomir Ilić

kupinari već zabrinuti

KUPINARI OPET TRLJAJU RUKE: Očekuje se da otkupna cena ovog voća bude veća od maline, a za to postoji jedan ključan razlog

InfoBiz -

Cena kupine ovog leta biće bar, ako je suditi po procenama kupinara i hladnjačara, veća od maline. Za kilogram ovog voća će se kako se najavljuje dobijati najverovatnije kao i lane 200 dinara.

Na jednoj društvenoj mreži koja okuplja proizvođače licitira se čak do iznosa od 350 dinara za kilogram, a neki tvrde i da će zbog izvoza u Francusku ovo voće sigurno dostići 300 dinara.

Skeptici, pak smatraju, da se još ne zna ni iznos po kome se otkupljuje malina, čija je berba u punom jeku, a kamo li koliko će biti kupina.

Prošle godine krajem jula i početkom avgusta na pijacama se pazarila po ceni od oko 500 dinara, dok je na Kvantašu bila oko 350. Na početku sezone, kada se tek pojavila na tezgama, prodavci su tražili 800 dinara po kilogramu, nešto kasnije išla je po 600, da bi onda pala, ali u Beogradu se retko gde nalazila do kraja sezone ispod 500 dinara.

kupine
foto: Kurir televizija

Zbog načina sazrevanja kupine, berba se izvodi u više navrata. Ukupno vreme sazrevanja i berbe plodova kupina traje između 30 i 40 dana. Plodovi ne stižu istovremeno, već postepeno te se berba kod komercijalnih sorti u našim uslovima izvodi od pet do sedam puta. Najranije počinje da stiže sredinom jula, ali uglavnom je berba u jeku krajem istog meseca.

ISKUSNI BERAČI ZARADE I DO 60 EVRA

Dnevni učinak berbe kupina u našim uslovima, kreće se od 100-150 kilograma po radniku za osam sati rada, ako sorta nema bodlje, a ukoliko ima ubere se duplo manje za isto to vreme. Domaćini berače uglavnom plaćaju po ubranom kilogramu i lane su dobijali 50 dinara, što znači da iskusniji i brži mogu dnevno da zarade oko 60 evra.

Na našem području hladnjače najčešće klasiraju kupinu u prvu i drugu kvalitetnu klasu. Kako se najveći broj ubranih plodova izvozi, proizvođači se moraju pridržavati međunarodnih standarda kvaliteta koji su vrlo često podložni promeni.

Pre 2022. godine otkupna cena kupine po kilogramu kretala se oko 50 dinara i tada je veliki broj kupinara posekao svoje zasade, pošto nije videla isplativost posla, ali je 2021. dostigla svoj istorijski maksimum, a tako je bilo i prošle godine.

kuruir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track