MILETA OD TREŠANJA OVOG LETA VAJDE NEĆE VIDETI: Kad isplati hemiju, dnevnice od po 4.000, ali se nada dobroj zaradi od ove voćke!
Foto: RINA

KIŠA MU UNIŠTILA ROD, ALI SE NE PREDAJE

MILETA OD TREŠANJA OVOG LETA VAJDE NEĆE VIDETI: Kad isplati hemiju, dnevnice od po 4.000, ali se nada dobroj zaradi od ove voćke!

Moj biznis -

Otkupna cena kreće se oko 170 dinara po kilogramu i to je prema rečima voćara zadovoljavajuće, ali problem je što nema roda

ČAČAK - Voćari čačanskog kraja koji se bave uzgojem trešanja nadali su se ove godine kvalitetnom rodu i dobroj zaradi. Međutim, iako je ova sezona poprilično obećavala zbog obilnih kišnih padavina rod je višestruko umanjen, a plodovi većinom slabijeg kvaliteta. Pojedini će čak morati da vade svoje stabla koja su uništena elementarnim nepogodama.

Čačak, Trešnje
foto: RINA

- Rod je poneo dobro, ali nakon onih velikih padavina voda je natopila parcele zbog kojih su stabla i voćke počele da trule. Moraću da ih sve vadim i ako da Bog da ih zasadim ponovo. Od čekivanog roda od 12 tona, na parcelama skoro i da nema šta da se ubere, sve trešne su skoro trule, u gajbice je od uprkos velikih očekivanja stalo samo oko dve tone trešnje, kazao je voćar Mileta Mojićević iz sela Gornja Gorevcnica za agenciju RINA.

Čačak, Trešnje
foto: RINA

Na tri parcele od ukupno dva hektara, pod kojim Mileta ima zasade trešnje, ove godine neke zarade neće biti. Otkupna cena krece se oko 170 dinara po kilogramu i to je prema rečima voćara zadovoljavajuće, ali problen je što nema roda. Mada, navikli na surove uslove u fabrikama pod otvorenim nebom, ovaj vredni voćar kaže da se ipak ne predaju.

1 / 6 Foto: RINA

- Zbog svega što se izdešavalo pred sam špic berbe, poslovaću sa gubitkom. Kada isplatim hemiju koju sam kupio, radnike čija je dnevnica bila 4.000 dinara, plus prevoz i hrana nisam imao računa da se uopšte bavim trešnjarstvom ove godine, ističe Mojićević.

Čačak, Trešnje
foto: RINA

On dodaje, da će berba kajsije koja uskoro sledi na površinama od oko pet hektara, popraviti njegov ovogodišnji saldo, jer se nada dobrom rodu i dobroj otkupnoj ceni.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track