BOGATA ZEMLJA, A VAPI ZA RADNICIMA: U ovoj evropskoj državi je najlakše naći posao, imaju više od 100.000 SLOBODNIH RADNIH MESTA
Foto: Shutterstock

kako do posla

BOGATA ZEMLJA, A VAPI ZA RADNICIMA: U ovoj evropskoj državi je najlakše naći posao, imaju više od 100.000 SLOBODNIH RADNIH MESTA

InfoBiz -

Austrija je zemlja koja ima najviše slobodnih radnih mesta u Evropi. U nedavno objavljenom izveštaju Eurostata potvrđuje se problem nedostatka radnika u ovoj zemlji i iznosi 4,6 odsto.

Prosek u EU je 2,8 odsto, objavilo je austrijsko Ministarstvo privrede, a zavodu za zapošljavanje prijavljeno je gotovo 113.000 slobodnih radnih mesta. Istovremeno, Austrija ima najveću stopu zaposlenosti svih vremena.

- Trenutno imamo rekordnu zaposlenost s više od 3,9 miliona radnika. To znači da je zaposlenost veća za gotovo pet odsto nego pre pandemije 2019. godine - rekao je ministar privrede Martin Koher.

Otprilike 77,5 odsto stanovništva Austrije ima posao i ovakva situacija nastala je uglavnom zbog povećanog zapošljavanja žena.

Prema poslednjim podacima, stopa zaposlenosti muškaraca iznosi 83,3, a žena 71,6 odsto. Najveća stopa zaposlenosti muškaraca u Austriji bila je 60-ih godina prošlog veka, tačnije 87,3 procenta.

- Istovremeno primećujemo i povećanje zaposlenosti u svim starosnim grupama, uključujući i one starije od 50 godina. Sve više ljudi radi u Austriji -. dodao je Koher.

Ipak, kako je istakao, državi su i dalje potrebni radnici iz inostranstva kako bi se mogla pokriti sve veća potreba za radnom snagom.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track