POJAVA KOJA PLAŠI SVE EKONOMISTE! Stojanović: OVO je gore od INFLACIJE! Bez poljoprivredne stimulacije, desiće se NAJGORE
Inflacija raste, ali će postepeno padati?, Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

ekonomija

POJAVA KOJA PLAŠI SVE EKONOMISTE! Stojanović: OVO je gore od INFLACIJE! Bez poljoprivredne stimulacije, desiće se NAJGORE

InfoBiz -

Inflacija je u novembru zvanično bila 15,1 odsto. Da li je to bio vrh i hoće li inflacija dalje usporavati ili će cene nastaviti da rastu?

Dinari, Novčanice, Dinar, 2000 dinara
foto: Shutterstock

Koji su sve faktori uticali na poskupljenja i da li će inflacija nastaviti da "divlja", govorila je u jutarnjem programu Redakcija profesor i dr Žaklina Stojanović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Građani pamte inflacije i imaju bojazan od inflacije. Ekonomisti kažu da je u redu da se to dešava, ali možete usporavati inflaciju i postepeno je smanjivati. Ono što je posebno problematično vi sada inflaciju računate na višem nivou cena, koji je otišao prošle godine kroz pomenuti rast - rekla je.

Iz ugla svetske ekonomije:

- Ako posmatramo američko tržište, tu vidimo isključivo inflaciju izazvanu faktorima tražnje, a u Evropi je to inflacija faktora ponude. Činjenica da je cena sirovine, energenata otišla naviše, postavlja pitanje šta mi realno imamo? Svaka ekonomija mora da se ponaša strateški. Govorim o tržištu hrane. Ako posmatramo cene hrane, cene su jako visoke. Ovo je jedna dugoročna politika koja mora biti definisana u narednih deset godina! - rekla je Stojanović.

04:01

PAD POLJOPRIVREDNE AKTIVNOSTI DONOSI NEŠTO STRAŠNIJE OD INFLACIJE!

Naglasila je da na mnoge stvari nismo mogli da utičemo.

- Moramo stimulisati poljoprivrednu proizvodnju. Svi se plašimo inflacije, ali postoji nešto još strašnije, a to je stagflacija, a to je istovremeno inflacija i istovremeni pad privredne aktivnosti - upozorila je Stojanović.

"Država je pokušala da ograniči cene životnih namirnica"

- Hrana je i socijalna i ekonomska kategorija. Ako nemamo proizvođače koji će biti motivisani proizvodnjom hrane mi ćemo ulaziti u sve težu i težu situaciju.To imamo sada na tržištu mleka. Ograničacvanje cena neće dati dugoročne rezultate - rekla je.

Gorivo i cene goriva su najveći problem u Srbiji.

- Što se tiče energenata mi smo uvozno zavisni - rekla je Stojanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja