OVO SU DETALJNE PREPORUKE ZA ŠTEDNJU: Smanjenje samo jednog stepena smanjuje račune za struju! 3 stavke su NAJVAŽNIJE!
Foto: Shutterstock

AERS

OVO SU DETALJNE PREPORUKE ZA ŠTEDNJU: Smanjenje samo jednog stepena smanjuje račune za struju! 3 stavke su NAJVAŽNIJE!

InfoBiz -

Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je detaljan i konkretan vodič za racionalno korišćenje i uštedu energije.

Agencija navodi da energiju moramo racionalno da trošimo jer je velikim delom neobnovljiva, radi društvene, ekonomske i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i zbog toga što investicije u energetiku nose veliki deo društvenog bogatstva, a izdaci za energiju porodične prihode.

AERS apeluje na promenu navika koja ne košta ništa i načina potrošnje, odnosno korišćenje modernijih tehnologija. Savetuje da se prilikom nabavke uređanja vodi računa da veličina odgovara broju članova domaćinstva, učestalosti korišćenja i klasi energetske efikasnosti.

- Uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari - ističe Agencija.

Takođe, dve trećine energije domaćinstva potroši se za grejanje, AERS navodi da dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije.

struja, cena
foto: Shutterstock

Nove peći za grejanje iskoriste i do 90 posto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto.

Agencija preporučuje i ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine.

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka u stolariju i ne zaklanjanje radijatora nameštajem. Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest posto energije.

AERS preporučuje i nabavku bojlera odgovarajuće velične i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje. Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Bojler
foto: Shutterstock

Obavezno koristiti poklopac

Osim kuvanja u posudama koje odgovaraju veličini ringle, preporučuje se korišćenje poklopaca, i isključivanje ringle pet minuta pre kraja kuvanja, a rerne 10 minuta.

Savetuje se da frižider odgovara potrebama, jer preveliki rasipa energiju pošto hladi isto bez obzira koliko je pun.

Uz napomenu da treba kupovati frižidere bez stvaranja leda, preporučuje se da njegovo mesto ne bude pored izvora toplote. AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetske A klase.

Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare podseća AERS a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama.

veš, mašina za veš, pranje, pranje veša
foto: Profimedia

Na kojim kućnim juređajima možemo da uštedimo

  • Uređaji A klase koji manje troše energije
  • Nove peći za grejanje
  • Bojleri
  • Frižideri
  • Mašina za veš
  • Mašine za pranje posuđa

Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju. Iz AERS-a prepručuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

Publikacija "Zašto i kako da trošimo manje energije u našim kućama?" sa nizom preporuka i saveta dostupna je na internet stranici AERS-a.

Kurir.rs

Bonus video:

01:45

ŠTEDNJA U OVOJ VALUTI MENJA VAŠE FINANSIJSKO STANJE! Vasić otkrio koliko je bitna promena kursne liste i NENORMALNI SKOK DOLARA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja