Englezi i Slovenci kupili pirotski Prvi maj
Foto: Kurir

2,1 milion evra

Englezi i Slovenci kupili pirotski Prvi maj

InfoBiz -
Kupoprodajni ugovor će, kako je naveo, biti potpisan u Pirotu u ponedeljak, 10. septembra

PIROT - Englesko-slovenačka kompanija "AH grupa" kupila je danas na javnom nadmetanju u Agenciji za privatizaciju tri proizvodne hale Industrije odeće "Prvi maj" iz Pirota za 2,1 milion evra.Prema rečima direktora Prvog maja Veljka Krstića, "AH grupa" je bila jedini zainteresovani kupac za tri hale konfekcije pirotskog preduzeća.

"Ta kompanija je bila jedina zainteresovana za 'Prvi maj' i ona je ranije privatizovala slovenačku 'Muru'," kazao je Veljko Krstić. Krstić je naveo da je "AH grupa" prihvatila početnu cenu Agencije za privatizaciju od 2,1 milion evra. Kupoprodajni ugovor će, kako je naveo, biti potpisan u Pirotu u ponedeljak, 10. septembra.

"AH grupa" ima obavezu da zaposli 1.328 radnika u periodu od tri godine. "Prvi maj" trenutno ima 1.500 radnika.

"Mislim da će do kraja godine biti zaposleno 1.100 radnika izuzimajući radnike naše trgovačke mreže koji nisu obuhvaćeni ovim paketom i radnike stručnih službi koji su na neki način tehnološki višak jer investitor nije potvrdio da mu je taj kadar potreban", rekao je Krstić.

Hala fabrike Trikotaže danas nije prodata. "Ona je ostala u posebnom paketu koji će se prodavati u narednom periodu", kazao je Krstić.

Agencija za privatizaciju raskinula je 13. juna 2010. godine ugovor o prodaji Industrije odeće "Prvi maj" iz Pirota, koju je 2007. godine kupio beogradski biznismen Đorđije Nicović.

Privatizacioni ugovor je raskinut jer kupac nije ispunio investicione obaveze za drugu godinu u iznosu od milion evra.Nicović, koji je preko svojih firmi "Irva investicije" i "Jabuka" iz Beograda kupio "Prvi maj" za 1,75 miliona evra, bio je u obavezi da u to preduzeće investira četiri miliona evra.

Posle raskida ugovora Agencija je imenovala zastupnika državnog kapitala. Fabrika je bila u procesu restruktuiranja i o njoj je brinula država. U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) nedavno je rečeno da će kupac "Prvog maja" dobiti podsticaje od 6,65 miliona evra, pod uslovom da zaposli 1.328 radnika, odnosno 5.000 evra po radniku.

Ukupna investicija treba da iznosi, kako navode u SIEPA, oko 11 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track