PRODAJE SE STAN U BEOGRADU ZA 28.000 €, RATA KREDITA SAMO 90 €: Vlasnik u oglasu naveo ŠOK detalje! Pa ko bi tu živeo?!
Foto: Shutterstock

PRODAJE SE STAN U BEOGRADU ZA 28.000 €, RATA KREDITA SAMO 90 €: Vlasnik u oglasu naveo ŠOK detalje! Pa ko bi tu živeo?!

InfoBiz -

U oglasima za prodaju stanova mogu se naći razne ponude, međutim jedna se posebno izvadaja.

Naime, vlasnik je objavio oglas za prodaju stana u zgradi u Beogradu, za koji tvrdi da je odličnog kvaliteta, dobro osvetljen, na visokom prizemlju, ima spavaću sobu, kupatilo, kuhinju, hodnik. Kako prodavac kaže, kompletno je opremljen i nije potrebno nikakvo ulaganje, cena je 28.000 evra, može i na kredit. Mesečna rata za otplatu na 30 godina je 90 evra. Jedino što je reč o stanu od 10 kvadrata!

Ovakva ponuda nije jedina na oglasima za nekretnine. Specijalizovani internet sajtovi za prodaju i izdavanje nekretnina puni su sličnih ponuda takozvanih mikrogarsonjera veličine do 15 kvadrata. Teško je zamisliti da se u ovakvom prostoru za "lutke" mogu naći krevet, kuhinjski delovi, plakar, trpezarijski sto i kupatilo. Ali, nekim trikom, sve stane.

Mali Stan, mala soba, garsonjera
foto: Shutterstock

Za 23.000 evra, recimo prodaje se prostor od 16 kvadrata kod Cvetkove pijace, dok su u ponudi garsonjere od 11, 12 i 14 kvadarata na Banovom brdu, Dorćolu, Dušanovcu, Voždovcu. Cenu određuje da li su u izvornom stanju ili renovirane. Rekorder po veličini, ali i neuglednosti je stan od svega osam kvadrata na Čukarici. Cena mu je 10.500 evra, a legalizacija u toku.

Iako su često u pitanju preuređene zajedničke prostorije, delovi stanova, ili kuća, uglavnom nalik na adaptirane "šupe", oglašivači ih nazivaju dvorišnim zgradama i stanovima. Trenutna situacija "podivljalih" cena nekretnina u prestonici i povećane tražnje, od početka rata u Ukrajini, dala im je šansu da ovakve minijaturne primerke prodaju i skuplje od 35.000 evra.

Prema važećem Pravilniku o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada, ovakvi objekti ne bi mogli da nose naziv stanova ili garsonjera.

- Većina stanova čija je kvadratura oko 15 kvadrata se nalazi u starogradnji i to su u velikoj meri neke prostorije, delovi zgrade, koji su imali drugu namenu, pa su kasnije prenamenjeni u životni prostor. Premda nam 15-17 kvadrata može zvučati malo, treba podsetiti da su te površine, a nekad i manje sobe u studentskim domovima. Ono što je bitno jeste da stan, ma koliku površinu ima, treba da bude funkcionalan i ima sve elemente, prostorije neophodne za organizaciju života, uključujući i kuhinju i kupatilo - kažu sa portala specijalizovanog za prodaju i izdavanje nekretnina.

Mali Stan, mala soba
foto: Shutterstock

Kako napominju u nekim kulturama, kao što su azijske, život u malim, "skučenim" prostorima je realnost velikog broja ljudi, a posledica je visoke cene nekretnina, nižeg životnog standarda, ali i velike populacije na ograničenoj teritoriji.

Milić Đoković, iz Klastera nekretnina, s druge strane nema mnogo razumevanja za takve prostorije i smatra da ih ne bi trebalo zvati stanovima.

- To su zapravo sobe, a jedino se u Srbiji, mimo svih građevinskih standarda, prodaje i iznajmljuje kao stan. Za one koji žele da žive u Beogradu, s obzirom na nerelano visoke cene, jedino što većina ljudi može sebi da priušti su takve nekretnine veličine "barbi kućice" - kaže Đoković.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track