Srbija izlazi na Novi put svile
Foto: KURIR

U saradnji sa Kinom

Srbija izlazi na Novi put svile

InfoBiz -
Ova područje NRK je poznato po tome što leži na međunarodnoj železničkoj pruzi dugoj 11.179 kilometara, koja je nazvana "novi put svile", a povezuje NR Kinu, Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku, Holandiju i Belgiju

BEOGRAD - Članovi delegacija područja Čunćin u Narodnoj Republici Kini pokazali su u Beogradu interesovanje za poslovanje sa Srbijom, jer njen geografski položaj, sporazumi o slobodnoj trgovini i preferencijali omogućavaju prohodnost na inostrana tržišta sa oko milijardu potrošača.

Delegacija Čunćina prikuplja informacije o poslovanju u regionu, posebno u Beogradu, i upoznata je sa činjenicom da Srbija ima izuzetno značajan geostrateški položaj na Balkanu, ali i u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, navedeno je u saopštenju iz Privredne komore Srbije (PKS).

Na sastanku u PKS je vođa delegacije Peng Jonghui, istakao da je ovo prvi put da visoka delegacija iz Čunćina dolazi u Srbiju, kao i da su prvi utisci članovba delegacije "veoma pozitivni."

Sporazumi o slobodnoj trgovini koje je potpisala Srbija i prefencijali koje uživa, omogućavaju prohodnost ka velikim tržištima, Evropske unije, Ruske Federacije, zatim državama-članicama sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA), Turskoj, Belorusiji i Kazahstanu, što predstavlja potencijalnu mogućnost plasmana robe za oko milijardu potrošača.

Ova područje NRK je poznato po tome što leži na međunarodnoj železničkoj pruzi dugoj 11.179 kilometara, koja je nazvana "Novi put svile", a povezuje NR Kinu, Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku, Holandiju i Belgiju.

Zbog ovako razvijene infrastrukture i logistike, kineski zvaničnici su izrazili interesovanje za izvoz proizvoda iz Srbije ovim putem u NR Kinu.

Čunćin u jugozapadnoj NR Kini je jedan od pet nacionalnih centralnih gradova u namnogoljudijoj zemlji na svetu.

Bruto domaći prouizvod Čunćina u prošloj godini iznosio je 158,9 milijardi dolara, sa registrovanim godišnjim rastom od 16,4 odsto.

Postoji velika podrška Vlade NR Kine da transformiše Čunćin u regionalni ekonomski, trgovinski, i finansijski centar, navedeno je u saopštenju iz PKS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track