NIKAD BOLJA PRILIKA: Sve više Srba investira u stan na moru, a kvadrat garsonjere trenutno je jeftiniji nego u Beogradu
Foto: Shutterstock

investicija

NIKAD BOLJA PRILIKA: Sve više Srba investira u stan na moru, a kvadrat garsonjere trenutno je jeftiniji nego u Beogradu

InfoBiz -

Mnogi građani sa jačom platežnom moći vremenom su shvatili da im se više isplati da poseduju stan u Grčkoj nego da svake godine iznajmljuju luksuzne apartmane ili hotelske sobe.

Prema podacima iz 2019. godine, poslednjeg leta pre nego što je nastupila pandemija kovida-19, svaka treća osoba koja je kupila nekretninu u Crnoj Gori bila je iz Srbije. Uprkos usporavanju na tržištu, zbog neizvesne finansijske situacije i okretanja naših građana domaćem turizmu, ovaj trend se ipak nastavlja.

Ali Crna Gora nije jedina koja je građanima Srbije interesantna u domenu posedovanja stana ili kuće na moru.

Dok je kupovina nekretnine u Hrvatskoj, gledano sa pravne i birokratske strane, malo komplikovanija za nas, mada su i cene jače, mnogima omiljena Grčka ostaje dobra "win win" kombinacija.

Kupovina nekretnine u Grčkoj je biznis koji postoji decenijama.

Otkako su nedavno ponovo otvorene granice za naše turiste i otkako je pomenut Sporazum koji se odnosi na ukidanje rominga između Srbije i Grčke postoji opravdana šansa da interesovanje bude još veće.

Iako na domaćim sajtovima trenutno nema mnogo oglašenih stanova za prodaju, sezona se tek oporavlja i pitanje je vremena kad će kupci sa jačom platežnom moći početi da gledaju stan na atraktivnim lokacijama. Neke od njih su Halkidiki, Solun, Paralija...

Grčka, Turisti, Letovanje, Odmor, Bankomat, Keš, Grčke Banke, Asprovalta
foto: Shutterstock

Konkretno na Halkidikiju trenutno se prodaje stan od 37 kvadrata sa dve sobe za 64.000 evra što znači da je cena po kvadratu oko 1.700 evra. Malo manje vredi nekretnina u Haniotiju gde je kvadrat nepunih 1.500 evra. Prodaje se stan sa bazenom od čak 95 m2, sa tri sobe, za nekih 140.000 evra.

Takođe, navodi se da je nekretnina blizu mora, a možemo zaključiti da istaknuta cena po m2 nije precenjena, imajući u vidu sve navedene benefite.

Kad posedujete apartman ili kuću na moru prednost je to što vam se može isplatiti dvostruko: možete je koristiti za svoje potrebe ili izdavati. U Paraliji, recimo, koju svake godine poseti mnogo ljudi iz naše zemlje, cene su tradicionalno niže.

U ponudi je stan na Olimpik biču od 45 kvadrata koji se prodaje za svega 50.000 evra. U mestu Katerini (Paralija) kvadrat košta još manje - oko 1.000 evra. Prodaje se garsonjera od 25 m2 iz novogradnje za oko 27.000 evra.

U ponudi su i garsonjere do 30 kvadrata, što može biti sasvim dovoljno ako more posetite dva-tri puta godišnje, a navodi se u oglasu da su nekretnine uknjižene.

Ako ipak birate Solun spremite se na optimalnu cenu po kvadratu od 1.500 evra. U centru grada prodaje se recimo dvosoban stan od 66 m2 koji košta 99.000 evra.

U oglasu piše da je odmah useljiv, da ima terasu, francuski balkon, klimu i internet. Stan se nalazi u mirnoj ulici, a na 6. spratu od sedam spratova u zgradi sa liftom.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track