DIGITALNO JE BUDUĆNOST: Revolucija je počela, na nama je da je sledimo
Foto: Promo

DIGITALNO JE BUDUĆNOST: Revolucija je počela, na nama je da je sledimo

InfoBiz -

Svet sve više postaje digitalan. Svedoci smo velike digitalne revolucije koja se svakodnevno odigrava pred našim očima, zahvatajući sve sfere našeg života. To je velika prilika, ali ujedno i izazov, budući da digitalne inovacije nose sa sobom pregršt mogućnosti.

Revolucionarni razvoj informacionih tehnologija, digitalni mediji i elektronska komunikacija, učinili su da se naš život iz temelja menja u svim sferama. Čitavu planetu prekriva društvo koje je umreženo. Sve veća popularizacija i prihvatanje digitalnih trendova možda se najbolje ogleda u činjenici da je danas gotovo nemoguće zamisliti funkcionisanje bez mobilnog telefona, raznih aplikacija, interneta, uopšte.

Do pre nekoliko godina, na primer, bilo je nezamislivo da čitamo knjigu preko mobilnog telefona. Digitalizacija značajno doprinosi i popularizaciji samog čitanja, a digitalna tehnologija je omogućila i popularizaciju digitalnog izdavaštva. Više od polovine ljudi koji imaju neki digitalan uređaj, poput smartfona ili tableta, imaju neku aplikaciju za čitanje e-knjiga. Osnovna pogodnost jeste instant pristup knjigama, magazinima i stručnoj literaturi gde god se nalazite, ali i omogućavanje skladištenja i po nekoliko hiljada knjiga na samo jednom uređaju koji staje u džep.

foto: Shutterstock

Digitalna revolucija unosi promene i u tradicionalni obrazovni sistem. Digitalizacija u obrazovanju je strateški prioritet Srbije i u školama se povećava broj časova za nadarenu decu za informatiku, a u školama su od prošle godine uvodeni e-udžbenici i e-dnevnici.

Četvrta industrijska revolucija, tj. digitalna revolucija, zahvatila je i ekonomiju. Digitalna ekonomija je posebna šansa za male zemlje na ovom stepenu razvoja da iskoriste prednosti velikog globalnog internet tržišta, koje ima oko tri milijarde korisnika.

Razvoj informacionog društva u Srbiji je započet davne 2000. godine, ali dalje nas čeka puno posla samo u sferi digitalizacije.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track