RAZJAŠNJENO ZAŠTO SU NAM IZ REPUBLIKE SRPSKE VRATILI GRAŠAK: Seme je ispravno, nedostajao je jedan papir
Foto: Profimedia

administrativni problem

RAZJAŠNJENO ZAŠTO SU NAM IZ REPUBLIKE SRPSKE VRATILI GRAŠAK: Seme je ispravno, nedostajao je jedan papir

InfoBiz -

Pošiljka semenskog graška upućenog u Republiku Srpsku zdravstveno je ispravna, ali je vraćena u Srbiju jer je nije pratio ISTA sertifikat koji je od 2019. godine obavezan dokument prilikom uvoza u RS, kažu za Tanjug u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede

"Prema našim saznanjima, pošiljka je 16. marta vraćena jer pored dostavljene dokumentacije u kojoj je priložen i fitosertifikat, pošiljku semena graška nije pratio i ISTA sertifikat koji je od ove godine obavezan dokument prilikom uvoza u Republiku Srpsku", naveli su iz te Uprave.

Dodaju da je praksa većine zemalja, pa i Srbije, da ukoliko pošiljku ne prati neki od zakonom propisanih dokumenata ili priložena dokumenta imaju bitne nedostatke, a mogu se ispraviti, granični fitosanitarni inspektor izdaje zapisnik o uočenim nedostacima i daje rok za njihovo otklanjanje.

Ukoliko se u datom roku ne dostave tražena dokumenta koja su nedostajala ili se ne isprave bitni nedostaci na dokumentaciji, onda se donosi rešenje o zabrani uvoza i naređuje vraćanje pošiljke.

"U ovom slučaju nadležni fitosanitarni inspektor Republike Srpske nije tako postupio, odnosno nije dao rok za dostavu tražene dokumentacije. Najvažnije je da je pošiljka zdravstveno ispravna i da je pošiljku pratio fitosanitarni sertifikat, a sva ostala prateća dokumentacija je mogla naknadno da se dostavi", ističu u Ministarstvu.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke semena iz Srbije u količini od 572,5 kilograma, saopšteno je juče iz Inspektorata Srpske.

Reč je o semenu graška sorti "Čudo Amerike" neto težine 250 kilograma, zatim "Kelvedon" 150 kilograma i "Mali Provansalac" 172,50 kilograma, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Kvalitet semena poljoprivrednog bilja je, kažu u Inspektoratu, osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija obavlja kontinuiranu kontrolu uvoza semena, kao i unutrašnjeg prometa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track