Udruženje građana Atina osnovalo je socijalno preduzeće za proizvodnju bejgl peciva čija sva zarada odlazi na programe pomoći žrtvama trgovine ljudima

Da bi mogli da pomažu žrtvama trgovine ljudima, vodeći ljudi Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja Atina dosetili su se kreativnog i korisnog načina da obezbede novac.


Oni su 15. aprila 2015. otvorili socijalno preduzeće „Bagel Bejgl“, u kom se prodaje poznati američki specijalitet bejgl, a sav profit odlazi u programe za oporavak osoba koje su žrtve trgovine ljudima.

1001-copy1.jpg
Facebook 


Ukusno i mirisno


Danas su poznati u celom Beogradu, a posebno u svom komšiluku, u Knez Danilovoj ulici, koji svakodnevno uživa u prijatnom mirisu i prepoznatljivom ukusu bejgl sendviča i peciva. Na konferenciji „Fabrika mladih preduzetnika 2017“ direktorka NVO Atina Marijana Savić ispričala je preduzetničke početke „Bagel Bejgla“ i to kako je ovaj američki specijalitet osvojio Beograđane.

- Razmišljali smo kako da iz svakodnevnih potreba i stvari napravimo dobar biznis. Razmišljali smo šta je to što Beograd nema. Tako smo došli na ideju da pravimo bejgl. To je pecivo koje su Jevreji doneli u Ameriku. Njima je bejgl kao u Srbiji burek. Proces proizvodnje traje po 20 sati, pravi se od visokoproteinskog brašna i kuva se u vodi koja ima malteks, pa se onda peče. Ukus je neodoljiv - priča Savić.

1002-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 


Kompromisi


Da bi došli do prepoznatljivosti i uspeha kakav sada imaju, morali su mnogo da ulože, od novca do vremena i upornosti.

- Zbog nedovoljnih novčanih sredstava, posao je zahtevao više od rada. To je podrazumevalo žrtvovanje našeg vremena i znali smo da ćemo potrošiti dv-tri godine da sve ovo stane na noge. Morali smo da pravimo kompromise, nismo mogli da uzmemo lokal na Vračaru jer je bio preskup, nismo kupili opremu za pečenje od 10.000 evra, već pica peći za 1.500 evra. Svi ti kompromisi su na kraju ispali dobra rešenja, fiksni troškovi su bili niži i mi smo otvorili bejgl-šop u roku koji smo zacrtali - kaže Savićeva.


ČINJENICE


- Bejgl je originalno pecivo Jevreja iz Poljske koji su nastavili da ga prave i nakon emigracije u Ameriku


- U nekim delovima SAD i Velike Britanije je toliko popularan da ima kultni status


- Bejgl se pravi od visokoproteinskog brašna i mesi se na poseban način kako bi se razvile belančevine unutar testa


- Potrebno je od 12 do 18 sati da se testo za bejgl sjedini i poraste, nakon čega se kuva i peče

Bejgl ketering

VIŠE OD 70 ODSTO PROMETA


Kada su otvarali prodavnicu, planirali su da ona bude fast fud, ali se poslovanje ubrzo proširilo.

- Bejgl je dobio ketering i sada on čini čak 70 odsto našeg godišnjeg prometa. Svakako, „Bagel Bejgl“ je jedinstveno mesto za uživanje i opuštanje, uz neverovatan ukus i miris svetski poznatog peciva - ističe Savićeva.


Silvija Slamnig - Foto: Dragana Udovičić; Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PRUŽI RUKU: Kako smo po najhladnijem danu od početka zime ugrejali naše sugrađane