UZMI RAČUN I POBEDI: Ko dobije stan, ne plaća porez!

Država se odrekla nameta na nagrade

UZMI RAČUN I POBEDI: Ko dobije stan, ne plaća porez!

InfoBiz -

Svi učesnici nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ koji budu te sreće da baš njihove koverte sa fiskalnim računima budu izvučene mogu da odahnu jer će sve troškove poreza na dobitak i prenosa apsolutnih prava platiti država.

Prema Zakonu o igrama na sreću, svaki dobitnik stana, automobila i drugih nagrada morao bi da plati 20 odsto poreza na vrednost nagrade, što znači da bi za stan koji vredi 60.000 evra morao da isplati oko 12.000 evra poreza, kao i dodatnih 2,5 odsto na prenos apsolutnih prava prema Zakonu o porezima na imovinu.S obzirom na to da bi se neki igrači, kada bi morali da plate ovu globu državi, odrekli nagrade zbog nemogućnosti da državi isplate što joj pripada, organizatori igre, to jest Vlada Srbije, odlučili su da sve troškove preuzmu na sebe.- Dobitnici nagrada ne snose nikakve troškove poreza - kratko su nam odgovorili u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje je Vlada Srbije zadužila za nagradnu igru.Iz Ministarstva finansija preciznije objašnjavaju da se porez na prenos apsolutnih prava na poklone koji će biti dodeljeni u četiri izvlačenja tokom marta neće plaćati.- Odredbom člana 14, stav 5, Zakona o porezima na imovinu uređeno je da se od oporezivanja po tom zakonu izuzima prenos dobitka u igri na sreću sa organizatora igre na dobitnika. Prema tome, na prenos prava na stanove, motorna vozila i druge nagrade u igri na sreću „Uzmi račun i pobedi“, koji se vrši sa organizatora igre na dobitnika, ne plaća se porez - kažu u Ministarstvu finansija.

Komisija imala posla... Više koverti je proglašeno nevažećim
Komisija imala posla... Više koverti je proglašeno nevažećim

U tom ministarstvu objašnjavaju i da će organizatori platiti porez na svaki pojedinačni dobitak.- Imajući u vidu da se porez na dobitke od igara na sreću utvrđuje i plaća po odbitku od svakog pojedinačno ostvarenog dobitka, u konkretnom slučaju priređivač igara na sreću dužan je da ga obračuna i plati pripadajući porez - ističu u Ministarstvu finansija.

BEZ TV PRENOSA IZVUČENE SU SLEDEĆE NAGRADE- 12 prenosivih računara marke „lenovo“- 3 frižidera marke „gorenje“- 9 frižidera marke „gorenje“- 25 mobilnih telefona marke „tesla“- 25 tableta marke „tesla“- 12 televizora marke „tesla“- 7 veš-mašina marke „gorenje“- 2 mašine za sudove marke „beko“- 3 veš-mašine marke „beko“- 7 mašina za sudove marke „gorenje“- 25 mikrotalasnih pećnica marke „gorenje“- 25 blendera marke „braun“- 3 vaučera za kupovinu robe u prodajnim objektima „Gomeks“, u vrednosti od 20.000 dinara- 1 polisa životnog osiguranja Sosijete ženerala

DOBICI IZVUČENI 11. MARTAPrvo izvlačenje 177 nagrada u okviru nagradne igre održano je juče, 11. marta, u direktnom prenosu na RTS. Glavna nagrada je izvučena tek iz trećeg puta, pošto su prema odluci žirija dve prethodne koverte bile nevažeće. Koverte koje su blagovremeno stigle a nisu izvučene učestvuju u narednim izvlačenjima. 1. Dobitnica najvrednije nagrade, stana u Beogradu - Marina Grković iz sela Mesarci, koja je izvučena tek iz trećeg puta, pošto su prema odluci žirija dve prethodne koverte bile nevažeće.2. Prva tri automobila „fijat 500 L“ dobili su: Desanka Filipović iz Sremske Mitrovice, Gordana Trifunović Dimovski iz Beograda i Ljilja Jakoševski iz Vrbasa.3. Druga tri automobila „fijat 500 L“ dobili su: Gordan Pejić iz Železnika, Nestorović Ilija iz Prijepolja i Slađana Nikolić iz Obrenovca.4. Dobitnici šest preostalih automobila „fijat 500 L“ su: Nada Jovanović iz Ribnice kod Kraljeva, Veselin Martinović iz Subotice, Nikola Đorđević iz Niša, Milija Dimitrijević iz Valjeva, Bojana Zoković Đokić iz Novog Sada i Plavka Pantović iz Smedereva.5. Dobitnik putovanja na teniski turnir Rolan Garos u Parizu je Strahinja Simić iz Šapca.6. Putovanje u Grčku dobili su Uroš Paunović iz Padinske skele kod Beograda i Zoran Mirilović iz Pančeva.7. Odmor u hotelu na Staroj planini dobila je Jovana Pešić iz Kragujevca, dok je odmor na Zlatiboru osvojio Marko Tanasković iz Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track