Lisovolik: Smanjiti potrošnju i povećati izvoz

Prvi samit finansijskih direktora

Lisovolik: Smanjiti potrošnju i povećati izvoz

InfoBiz -
Srbija u suočavanju sa izazovima ekonomske krize mora da sprovede mere fiskalne konsolidacije, pre svega kontrolisanja javne potrošnje, kao i strukturne reforme

ARANĐELOVAC - Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je da u suočavanju sa izazovima ekonomske krize Srbija mora da sprovede mere fiskalne konsolidacije, pre svega kontrolisanja javne potrošnje, kao i strukturne reforme.

Govoreći na Prvom samitu finansijskih direktora u Srbiji, Lisovolik je istakao da zemlje u razvoju sa visokim spoljnim deficitima, kao što je Srbija, moraju da smanjuju potrošnju i povećavaju izvoz.

On je ukazao da Srbija i dalje ima problem sa velikim eksternim deficitom i, iako je bilo uspeha u njegovom smanjenju od 2008. godine, platnobilansni deficit se u 2011. godini nalazio tik ispod nivoa od 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Prema rečima Lisovolika, strukturne reforme između ostalog podrazumevaju stvaranje uslova za privlačenje stranih direktnih investicija i to, pre svega, u proizvodnju i izvozno orijentisane sektore.

On je napomenuo i da na globalnom nivou jača rizik u evrozoni, a rizik cena nafte je sada manji, ali, kako je rekao, ne iz dobrih razloga već kao reakcija na neke loše prognoze.

Lisovolik je naveo da će u ovoj i narednoj godini evrozona nastaviti da bude epicentar nestabilnosti u globalnoj ekonomiji i da postoji opasnost od jačanja krize u tom delom sveta, posebno ako se uspostavi loša dinamika u ''začaranom krugu" - rasta BDP-a, fiskalne dimenzije i bankarskog sistema.

Rešenja je da se, u slučaju da tržište daje prostora, obezbedi ekspanzivnija fiskalna politika, pronađe ravnoteža monetarne i fiskalne politike, pruži podrška nezaposlenima i drugim slojevima pogođenim krizom i uspostavi koordinisana reakcija na makroekonomskom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja