Nestabilan kurs posledica fiskalne neodgovornosti

Aleksandar Vlahović

Nestabilan kurs posledica fiskalne neodgovornosti

InfoBiz -
Ako se vlada brzo ne formira i ne preduzmu mere štednje, kurs će "klizati" nadole istim tempom kao i do sada, bez obzira na intervencije Narodne banke Srbije koje nisu male, rekao predsednik Saveza ekonomista Srbije

ARANĐELOVAC - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je nestabilnost kursa dinara prema evru posledica fiskalne neodgovornosti i fiskalnog trošenja u zemlji.

Govoreći na Prvom samitu finansijskih direktora u Srbiji u Aranđelovcu, Vlahović je naglasio da su pogrešne kritike usmerene na nosioce monetarnih vlasti u vezi sa kursom, jer oni bez odgovarajuće fiskalne politike na tom polju ne mogu mnogo da urade, osim da troše devizne rezerve.

Prema njegovim rečima, ako se vlada brzo ne formira i ne preduzmu mere štednje, kurs će "klizati“ nadole istim tempom kao i do sada, bez obzira na intervencije Narodne banke Srbije koje nisu male.

Vlahović je precizirao da dalje kretanje kursa zavisi od fiskalnih mera koje će vlada primeniti i ako se ona opredeli za kratkoročnu fiskalnu konsolidaciju preduzimajući mere "u duhu štednje“ i stvaranja mogućnosti za relaksaciju monetarne politike, može se očekivati smirivanje kursa.

On je naglasio da bez unapređenja konkurentnosti srpske privrede nije moguće imati stabilan devizni kurs u dužem vremenskom periodu napominjući da bi uvođenje fiksnog kursa u uslovima nekonkurentne privrede bilo pogubno po devizne rezerve zemlje.

Vlahović je naveo i da, prema projekcijama Ekonomskog instituta, sa planiranim budžetskim deficitom i projektovanom inflacijom, kurs u ovoj godini nije trebalo da ide iznad 115,5 dinara za evro, ali je ta projekcija premašena, između ostalog i zbog vanrednih okolnosti i potreba drzave i banaka za devizama.

Dinar je danas oslabio 0,3 odsto prema evru, tako da je zvanični srednji kurs 116,6121 dinara za evro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja