ROBNE REZERVE: Počeo otkup tovljenika, rešenje u izvozu srpskog mesa i mleka
Foto: Reuters

Opasnost od uništenja domaće proizvodnje

ROBNE REZERVE: Počeo otkup tovljenika, rešenje u izvozu srpskog mesa i mleka

InfoBiz -
Vlada Srbije dala je ranije saglasnost Republičkoj direkciji da od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kupi do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu

BEOGRAD - Republička direkcija za robne rezerve počela je sa otkupom tovnih svinja od registrovanih poljoprivrednih proizvođača u cilju rešavanja neravnoteža na tržištu.

Direkcija je u sredu otkupila oko 450 tovljenika na otkupnim mestima Badovinci, Laćarak i Slepčević. Klanice koje će vršiti otkup tovnih svinja su "Big Bull Foods" iz Bačinca, "PRO-MES" iz Novog Bečeja, novosadska IM "Matić", jagodinski "Juhor" i IM "Topola" iz Bačke Topole.

Pored navedenih, kupovinu tovnih svinja će obavljati i IM "Matijević", Alf Promet iz Kaća i Imes iz Padinske Skele. Kupovina će se vršiti najkasnije do 30.aprila, a rok plaćanja je 15 dana od kada Republička direkcija primi potvrdu o prijemu tovnih svinja.

Vlada Srbije dala je ranije saglasnost Republičkoj direkciji da od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kupi do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu. S obzirom na to da je na tržištu mesa, ali i mlečnih prerađevina, osetno primetan pojačan uvoz koji preti da uništi domaću proizvodnju, sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović rekao je da je jedino rešenje za taj problem u izvozu ovih proizvoda.

"Rešenje je da se nađe mogućnost izvoza i u slučaju mleka i svinjskog mesa, jer kada bi se taj kanal "otpušio" regulisali bi se viškovi. Samo izvoz može da povuče proizvodnju", ocenio je Budimović.On je dodao da je nakon kratkotrajnog zastoja izvoza na rusko tržište koji se dogodio krajem prošle godine, realno očekivati da plasman na ovo tržište ponovo zaživi u većoj meri.

Budimović tvrdi da Robne rezerve mogu samo privremeno da smire situaciju. Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavjević Bošković najavila je nedavno da će i problem mleka kratkoročno biti rešen tako što će Robne rezerve otkupiti mleko u prahu. Uvođenje prelevmana, takođe, prema rečima Budimovića, ne može dati trajne efekte."Uvođenje prelevmana je kratkog daha, jer mi smo potpisali SSP i ne možemo kako se pojavi neki problem tražiti zaštitu od EU", kategoričan je on.

Srbija se, kako je upozorio, mora uhvatiti u koštac sa problemom, a za to je jedini način da se srpsko meso, mleko i prerađevine nađu na ruskim policama ili nekih drugih tržišta. Reakciju klaničara i mlekara koje su počele masovno da uvoze jeftinije proizvode, Budimović je ocenio kao sasvim očekivanu, jer se postavlja pitanje zašto oni ne bi iskoristili najpovoljniji cenovni trenutak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja