Inspektori PU podneli su prošle godine 1.474 krivične prijave za prevaru države

BEOGRAD - Poreska policija podnela je tužilaštvu 1.474 krivične prijave protiv 1.978 odgovornih osoba zbog sumnje da su prošle godine, zbog utaje poreza, oštetile državu za 9,6 milijardi dinara, saznaje Kurir.

Ovakvi rezultati nisu zabeleženi u poslednjih desetak godina, a plod su organizovane akcije države, koja je krenula u borbu protiv rada na crno i prometa robe i usluga iz nelegalnih finansijskih transakcija, zbog čega budžetska kasa ostaje oštećena za čak 500 miliona evra godišnje.

Nelegalni kanali

Cilj stalnih kontrola je, prema saznanjima Kurira, stvaranje uslova da se postave temelji kako bi se nivo sive ekonomije u narednih nekoliko godina sveo na evropski nivo, što je i zahtev Evropske komisije, koja je utvrdila da je nedopustivo da se gotovo trećina privrednih tokova u Srbiji odvija nelegalnim kanalima.

Izvor Kurira iz Ministarstva finansija tvrdi da je najveći broj krivičnih dela zabeležen u oblasti utaje poreza po odbitku, zatim na PDV i akcizama, u oblastima trgovine, prerađivačke industrije, građevinarstva, a utaju su pokušale i pojedine obrazovne ustanove.

- Borba protiv utaje poreza i sive ekonomije dobila je svoj puni zamajac nakon promene rukovodstva u Poreskoj upravi, što pokazuju i statistički podaci. Najveći iznos izbegnutog poreza, od 1,2 milijarde dinara, zabeležen je u februaru prošle godine. Međutim, kadrovskim promenama u PU za samo nekoliko meseci postignuti su veliki pomaci pa je tako već u oktobru taj iznos smanjen na 891 milion dinara. Pored toga, u 2014. godini podnet je najveći broj krivičnih prijava po osnovu nedozvoljene trgovine i skladištenja akciznih proizvoda - čak 327, od čega najviše u decembru - 77, i to protiv 338 osoba, od kojih je oduzeto 13,1 tona rezanog duvana, 56,5 tona duvana u listu, 203.731 paklica cigareta, 15 motornih vozila i 17 mašina za rezanje duvana, što je prethodnih godina bilo nezamislivo - objašnjava naš sagovornik.

Fantomske firme

Delegacija Srbije je tokom protekle nedelje boravila u Briselu, gde je predstavljen deo koji se odnosi na reformu Poreske uprave i poreskih propisa, a kontrola legalnih tokova novca biće prioritet. Ovo tim pre jer je u 2014. otkriveno čak 257 fantomskih firmi. Iz Poreske uprave nisu želeli da komentarišu saznanja Kurira, jer kako tvrde, Izveštaj o rezultatima na suzbijanju sive ekonomije je dokument o kojem ocenu treba da da nadležno ministarstvo: „Poreska uprava je samo organ koji sprovodi mere Vlade Srbije i premijera na sprečavanju sive ekonomije i u borbi protiv krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.“