POSLOVNI FORUM SRBIJA-ČEŠKA Vučić: Građani vide svetlo na kraju tunela
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Privredna komora Srbije

POSLOVNI FORUM SRBIJA-ČEŠKA Vučić: Građani vide svetlo na kraju tunela

InfoBiz -
Posle obraćanja, premijer će prisustvovati i svečanom potpisivanju Protokola sa 8. zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.
1 / 9 Foto: Tanjug Sava Radovanović

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Češka u Privrednoj komori Srbije. On se obratio učesnicima Foruma, a prisustvovao je i svečanom potpisivanju Protokola sa 8. zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija politički stabilna da i uz sve teškoće i težak život "građani vide svetlo na kraju tunela". Otvarajući Poslovni forum srpskih i čeških privrednika u Privrednoj komori Srbije, Vučić je kazao da "samo svojim radom možemo da uredimo bolju budućnost".

Vučić je ocenio da je u Srbiji obezbeđen povoljan investicioni ambijent i da se Srbija ponaša odgovorno i ozbiljno, iako to mnogi nisu očekivali. Premijer je istakao da je za Srbiju veoma važno da se ugleda na Češku u sprovođenju strukturnih reformi. Podsetio je da su češke investicije u Srbiji 60 miliona evra i naglasio da bi mogle da budu veće. Vučić je kazao da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje povećana u proseku sedam odsto, od čega je izvoz iz Srbije porasdtao za 11,3 odsto, dok je uvoz u Srbiju iz Češke porastao za 4,1 odsto.

"Očekujemo još investicija iz Češke"

Vučić je izjavio danas da očekuje još investicija iz Češke, poručio privrednicima te zemlje da je Srbija stabilna investiciona destinacija, a domaćim privrednicima da mogu mnogo da nauče iz iskustava Češke.Vučić je na poslovnom forumu Srbije i Češke u Privrednoj komori Srbije rekao i da bi država mogla mnogo da nauče od Češke, posebno na primeru njihovih strukturnih reformi."Srbija je na sigurnom putu, ne očekujemo da nam nešto padne s neba, hoćemo da zaradimo novac a ne očekujemo milostinju", rekao je Vučić podsetivši da je zemlja dobila aranžman sa MMF-om i izabrala možda naježi put, ali najbolji i najsigurniji za bolju budućnost.

Naveo je da je u 2014. godini izvoz iz Srbije u Češku povećan za 11,3 odsto, a uvoz iz Češke za 4,1 odsto, što su kako je naveo ohrabrujući brojevi, ali mora još mnogo toga da se uradi, te da očekuje konkretne rezultate u saradnji dve zemlje kada je reč o modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnji termoelektrane Štabalj.

Podsetivši da su češke investicije do sada iznosile 60 miliona evra, i da je Češka 23. zemlja na listi ulagača u Srbiju, Vučić je rekao da je uveren da će zbog sigurnosti ulaganja u Srbiju, ali i iskrenog prijateljstva, one porasti.Tome će, dodao je, svakako doprineti i zakon o ulaganjima, koji će poboljšati investicioni ambijent. Premijer je napomenuo i da je indeks kvaliteta života u Češkoj prešao italijanski, i dodao da je važno da se privrednici u Srbiji ugledaju na tu zemlju kao i da bi i država trebalo da se ugleda na Češku kada je reč o sprovođenju strukturnih reformi.

"Želimo da marljivošću i posvećenošću pokažemo da se nalazimo na dobrom putu", rekao je Vučić i poručio srpskim privrednicima da je važno da se razgovori o konkretnim pitanjima uspešno završe. "Obezbeđivanjem niže stope fiskalnog deficita, promenom trenda rasta javnog duga i većim ulaganjima, siguran sam da ćemo naći zajednički jezik sa češkim prijateljima", rekao je Vučić. Podsetio je na prognozu MMF prema kojoj će Srbija imati pozitivnu stopu rasta u 2016. godini, ali dodao da se pozitivnoj stopi rasta nada i u ovoj, kako je naveo, veoma teškoj godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track