Struja skuplja za 10 odsto ili zimu čekamo u mraku
Foto: Fonet Dragan Antonić

Srbija na pragu ozbiljne energetske krize

Struja skuplja za 10 odsto ili zimu čekamo u mraku

InfoBiz -
Vlada razmatra dve opcije, uvoz struje ili uglja, što je tri puta jeftinije, ali nemamo železničku infrastrukturu za transport crnog energenta

BEOGRAD - Već od kraja oktobra Srbiji preti ozbiljna energetska kriza i zbog toga Vlada razrađuje dva scenarija za njeno prevazilaženje. U oba slučaja neminovan je uvoz struje i njeno poskupljenje, najverovatnije za 10 odsto, ukoliko želimo da zimu ne provedemo u mraku, procene su energetskog tima srpske vlade.- Srbiji nedostaje 420 megavata struje dnevno, što će morati da nadoknadi uvozom iz Republike Srpske, Mađarske, Rumunije i Bugarske. I drugi scenario, koji se odnosi na uvoz nedostajućih 20.000 tona uglja na dnevnom nivou, zahteva novac - stoji u dokumentu energetskog tima, u koji je Kurir imao uvid.Tamnava otpisanaU njemu se pominje i treći, najbolji i najeftiniji scenario za Srbiju, a to je osposobljavanje srpskih ugljenokopa, ali gotovo je otpisan kao neostvariv jer je kop Tamnava Zapadno polje i dalje pod vodom.Izvor Kurira iz EPS tvrdi da je sasvim izvesno da će se primeniti prvi scenario, koji je najnepovoljniji za građane Srbije, a to je uvoz struje, koji sa sobom povlači i poskupljenje.- Drugi scenario, koji se odnosi na uvoz 20.000 tona uglja, za šta je potrebno oko 600.000 evra, malo je izvestan jer, i pored toga što je na prvi pogled jeftiniji, ova cena bi se znatno uvećala zbog cene transporta jer Srbija nema železničku infrastrukturu. Struja će morati da se uvozi, pa ćemo za 420 megavata struje dnevno izdvojiti oko dva miliona evra. To neko mora da plati, a ko će drugi nego građani Srbije. Procene EPS su da struja treba da poskupi 20 odsto, ali Vlada toliko poskupljenje neće dozvoliti, pa je realno očekivati da će to biti 10 odsto - kaže izvor Kurira.Poskupljenje izvesnoDa je ovaj scenario izvestan, indirektno je potvrdila Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.- Prostora za poskupljenje struje ima jer sa sadašnjom cenom nema načina da se obezbede sredstva za investicije i gradnju - kaže Hadžibabić.Ministar Antić zasad ne želi da se upušta u kalkulacije o poskupljenju struje, ne negirajući da je na Vladinom stolu i ta opcija. Za njega je važno kako obezbediti redovno snabdevanje strujom ove zime.- Država Srbija priprema sistemski odgovor za svaki mogući scenario koji može da se desi tokom zime u snabdevanju energentima i građani nemaju razloga za brigu. Na stolu premijera, ministra energetike i direktora EPS postoje scenariji i različite opcije kako bi građani imali dovoljno energenata tokom predstojeće zime. Ono što je važno jeste da restrikcija neće biti - kaže Antić.

EPSO UVOZU I POSKUPLJENJU U PONEDELJAKIz EPS nisu mogli da nam precizno odgovore koji će scenario biti primenjen za prevazilaženje nedostatka struje.- S obzirom na složenost pitanja, odgovore možemo da vam pošaljemo u ponedeljak - rečeno nam je u toj kompaniji. Oni su, međutim, reagovali na pisanje Kurira o havarijskom uvozu struje i još jednom ponovili da nema naponskih redukcija i havarijskog uvoza struje, što smo mi u jučerašnjem tekstu i naveli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track