Ljajić: Rekordnih 2,5 milijardi dolara od turizma
Foto: Zorana Jevtić

Dobar prihod

Ljajić: Rekordnih 2,5 milijardi dolara od turizma

InfoBiz -
Turizam, koji je veoma žilava i otporna privredna grana, u Srbiji nije dobio mesto koje mu pripada iako ima veliki značaj i potencijal za ekonomski oporavak zemlje, kaže ministar

BEOGRAD - Ukupni prihodi Srbije od turizma u 2013. bili su 2,5 milijardi dolara, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Taj prihod može biti veći ukoliko ta privredna grana bude imala veće stimulanse od države, rekao je ministar.Ljajić je na regionalnoj konferenciji "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda Jugoistočne Evrope", kazao u Beogradu da je 2013. samo od stranih turista koji su činili 42 odsto ukupnih turista, Srbija ostvarila 800 miliona evra deviznog priliva, što je rekord u poređenju sa 2000. kada je taj priliv bio 20 miliona dolara.

Po rečima Ljajića, turizam, koji je veoma žilava i otporna privredna grana, u Srbiji nije dobio mesto koje mu pripada iako ima veliki značaj i potencijal za ekonomski oporavak zemlje."Dosadašnji rezultati ostvareni su bez dovoljno ulaganja i izdvajanja države. Izdvajamo sredstva za automobilsku industriju, subvencije u poljoprivredi, a za turizam ove godine u budžetu Srbije predviđeno je samo 13 miliona evra", naglasio je on.

Ministar je podsetio da turizam podstiče privredni rast i razvoj, te su ulaganja u turizam investicija i prihod za državu.Po rečima LJajića, u Srbiji mora da se stimuliše privatan sektor u toj oblasti kroz javno-privatna partnerstva.Strategija razvoja turizma u Srbiji mora da bude krajnje realna, a ne spisak želja, odnosno "mrtvo slovo na papiru" kao što je sada, rekao je ministar i najavio da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržati formiranje nacionalnog saveta za održivi razvoj turizma.

"Strategija razvoja turizma mora da bude bazirana na realnim činjenicama i potencijalima. Da definiše jasne prioritete.Bolje je da bude i minimalistička, ali ostvariva", naglasio je LJaić.Ministar je dodao da je regionalna saradnja u turizmu veoma značajna, jer je balkanski rehion veoma malo tržište, a svako za sebe misli da je najvažniji.Srbija će nastaviti da sklapa bilateralnih sporazuma sa zemljama u regionu, ali će se truditi da oni budu što konkretniji i praktičniji.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić Hristić kazala je da Jugoistočna Evropa specifičan region koji mnogo može da ponudi u turizmu.Naglasila je da je veonma značajno formiranje zajedničkog "turističkog proizvoda" jer će to znatno smanjiti troškove nastupa na raznim sajmovima.

Na današnjoj konferenciji "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvopda Jugoistočne Evrope SEET 2014." učestvuje više od 300 turističkih predstavnika.

Cilj njihovog celodnevnog okupljanja u centru Sava u Beogradu, kako je rečeno, jeste "identifikovanje turističkih lanaca vrednosti" i povezivanje "industrije turizma".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track