Naši poslastičari osvajaju Evropsko tržište
UNOSAN POSAO: Austrijanci hoće našu saher tortu
Iz Kragujevca se godišnje izveze 200.000 komada čuvenog slatkiša, koji se ručno pravi prema kodeksu pisanom na 90 strana
KRAGUJEVAC - Austrijsko, a kragujevačko!
Čuvena bečka saher torta, u kojoj uživaju sladokusci širom Evrope, pravi se u Kragujevcu! Ručna proizvodnja po strogim standardima HASAP i IFS za izvoz hrane u EU, vrhunski kvalitet i ukus, kao i niska cena jesu načini kako su preduzimljive poslovođe i posvećeni radnici naše firme uspeli da autentičnim austrijskim proizvodom, koji je nastao pre 180 godina, osvoje trgovine ne samo u toj zemlji već i u ostalim zemljama Evropske unije.
- To vam je kao kad bi, na primer, Finci napravili ćevape, počeli da ih prodaju u Leskovcu i kvalitetom zatvorili sve tamošnje ćevabdžinice, slikovito opisuje poslovni uspeh „Peta game“, menadžer Dragan Kuzović.
Saradnja sa Špancima
Sve je počelo 2005, kad je Miodrag Đuričić s partnerima iz Španije, u kojoj je živeo šest godina, uložio novac u mali pogon za proizvodnju sitnih kolača za španske restorane, ketering. Kako je u svakom poslu potrebno i dosta sreće, „Peta gama“ je slučajno stupila u kontakt s Austrijancima, kojima je bio potreban pouzdan proizvođač saher torte.
- Ispoštovali smo sve zahteve iz kodeksa pisanog na 90 strana, koji propisuje tačan procenat kajsija u džemu, količinu butera, čokolade i džema u torti. Uložili smo 30.000 evra u dostizanje strogih standarda i dobili dozvolu da na pakovanju pišemo „saher“, za razliku od brojnih evropskih konditora koji ovu poslasticu prave kao „a la Saher“. Austrijancima je posebno važno da torte pravimo ručno. Krenuli smo od 600 komada, a danas smo dostigli godišnji izvoz 200.000 saher torti na austrijsko i nemačko tržište, i još 200.000 komada ostalih naših proizvoda u drugim zemljama EU, otkriva Đuričić.
Posao za 70 radnika
Potražnja sa kragujevačkim tortama vrtoglavo raste.
- Trenutno imamo 60 zaposlenih, a moramo da otvorimo još 70 radnih mesta, i to u novom pogonu, čiju izgradnju uskoro počinjemo na zemljištu koje nam je dao Grad Kragujevac. Bilo bi dobro kad bi nam i država dala podsticaj jer nemamo dovoljno novca da finansiramo proizvodnju milion torti godišnje, koliki je trenutni zahtev tržišta - kaže Đuričić.
Čuvena bečka saher torta, u kojoj uživaju sladokusci širom Evrope, pravi se u Kragujevcu! Ručna proizvodnja po strogim standardima HASAP i IFS za izvoz hrane u EU, vrhunski kvalitet i ukus, kao i niska cena jesu načini kako su preduzimljive poslovođe i posvećeni radnici naše firme uspeli da autentičnim austrijskim proizvodom, koji je nastao pre 180 godina, osvoje trgovine ne samo u toj zemlji već i u ostalim zemljama Evropske unije.
- To vam je kao kad bi, na primer, Finci napravili ćevape, počeli da ih prodaju u Leskovcu i kvalitetom zatvorili sve tamošnje ćevabdžinice, slikovito opisuje poslovni uspeh „Peta game“, menadžer Dragan Kuzović.
Saradnja sa Špancima
Sve je počelo 2005, kad je Miodrag Đuričić s partnerima iz Španije, u kojoj je živeo šest godina, uložio novac u mali pogon za proizvodnju sitnih kolača za španske restorane, ketering. Kako je u svakom poslu potrebno i dosta sreće, „Peta gama“ je slučajno stupila u kontakt s Austrijancima, kojima je bio potreban pouzdan proizvođač saher torte.
- Ispoštovali smo sve zahteve iz kodeksa pisanog na 90 strana, koji propisuje tačan procenat kajsija u džemu, količinu butera, čokolade i džema u torti. Uložili smo 30.000 evra u dostizanje strogih standarda i dobili dozvolu da na pakovanju pišemo „saher“, za razliku od brojnih evropskih konditora koji ovu poslasticu prave kao „a la Saher“. Austrijancima je posebno važno da torte pravimo ručno. Krenuli smo od 600 komada, a danas smo dostigli godišnji izvoz 200.000 saher torti na austrijsko i nemačko tržište, i još 200.000 komada ostalih naših proizvoda u drugim zemljama EU, otkriva Đuričić.
Posao za 70 radnika
Potražnja sa kragujevačkim tortama vrtoglavo raste.
- Trenutno imamo 60 zaposlenih, a moramo da otvorimo još 70 radnih mesta, i to u novom pogonu, čiju izgradnju uskoro počinjemo na zemljištu koje nam je dao Grad Kragujevac. Bilo bi dobro kad bi nam i država dala podsticaj jer nemamo dovoljno novca da finansiramo proizvodnju milion torti godišnje, koliki je trenutni zahtev tržišta - kaže Đuričić.
Nadziru proizvodnju
STROGA KONTROLA
Austrijski Institut za kvalitet jednom godišnje u zakazanoj poseti i više puta nenajavljeno kontroliše da li se poštuju strogi standardi.
- Najvažnija je bezbednost hrane za upotrebu - objašnjava Pavel Krik iz ovlašćene austrijske institucije za kontrolu strogog IFS standarda.
Širi se biznis
SRCE TORTA ZA SVETOG VALENTINA
Osim za saher tortom, Evropa luduje i za srce tortom, pa je za Svetog Valentina, ili za Dan zaljubljenih, u evropskim trgovinama prodato 16.000 komada ove poslastice. Kragujevčani se probijaju i s ostalim tortama i kolačima, kao što su tropikal, švarcvald, malakof, tiramisu...
IZGLASAN BUDŽET ZA 2025. GODINU: Mali podelio odlične vesti - Nijedan kapitalni projekat nije zaustavljen, evo kolike će biti plate i penzije