MINISTARSTVO ENERGETIKE: Nereformisani Srbijagas koči državne garancije za Južni tok
Foto: Fonet

MINISTARSTVO ENERGETIKE: Nereformisani Srbijagas koči državne garancije za Južni tok

InfoBiz -
Državna garancija za kredit preduzeća Srbijagas u iznosu od 75 miliona evra bila je predviđena budžetom za 2013, ali nije realizovana

BEOGRAD - Problemi sa državnim garancijama za „Južni tok" posledica su kašnjenja u reformisanju „Srbijagasa", saopštilo je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koje očekuje da se problemi vezani za finansiranje projekta „Južni tok", reše u dijalogu državnih institucija Srbije i kompanije „Gasprom".

Državna garancija za kredit preduzeća „Srbijagas" u iznosu od 75 miliona evra, namenjen pokrivanju osnivačkog uloga u preduzeću "Južni tok Srbija" (South Stream Serbia), bila je predviđena budžetom za 2013. godinu, ali nije realizovana, zbog restriktivne politike Ministarstva finansija kad je reč o povećanju zaduženja države, predočilo je sinoć Ministarstvo u saopštenju.

Ono je navelo da se garancija za kredit nije našla u budžetu za ovu godinu. Iako je to Ministarstvo energetike predložilo, Ministarstvo finansija to nije uvrstilo u Predlog zakona o budžetu, objašnjeno je u saopštenju.

Ministarstvo energetike je, uz to, ocenilo da ne bi bilo potrebe za izdavanjem državnih garancija za finansiranje projekta „Južni tok" da je "Srbijagas" na vreme sproveo finansijsko restrukturiranje, kako je to Ministarstvo predlagalo. U Ministarstvu navode da bi, da je restrukturiran, Srbijagas ostvario oko 120 miliona evra profita pa ne bi bilo potrebe za zaduživanjem.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je navelo da je u prethodnih godinu i po dana učinilo sve da projekat „Južni tok" počne da se realizuje, i da očekuje da se i ovi problemi, vezani za finansiranje projekta „Južni tok", reše u dijalogu državnih institucija Srbije i kompanije „Gasprom", kako bi gasovod „Južni tok" mogao da se gradi planiranom dinamikom.

Premijer Ivica Dačić je juče rekao da realizaciju projekta Južni tok u Srbiji trenutno "koči" problem sa obezbeđivanjem državnih garancija koje su neophodne za osnivački ulog za zajedničko preduzeće. "Taj konkretan problem već dva, tri meseca se odlaže i ne može da se omogući u organizacionom smislu da počne polako raspisivanje tendera za izvođača radova i početak izgradnje", kazao je on na Kopaoniku, na zasedanju Biznis foruma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track