DOBRA INVESTICIJA: Kupujte stanove, biće još skuplji!
Foto: Kurir

Očekuje se poskupljenje nekretnina do 27 odsto

DOBRA INVESTICIJA: Kupujte stanove, biće još skuplji!

InfoBiz -
Sudeći po iskustvima zemalja koje su bile u procesu pridruživanja EU, građevinarstvo u Srbiji očekuju lepši dani i povećanje cena nekretnina

BEOGRAD - Uložite u građevinu.Približavanje i ulazak neke zemlje u Evropsku uniju povećavaju cene nekretnina, pa je, možda, ovo pravo vreme da se kupi stan. A tržište nekretnina, i pored aktuelne krize, u narednim godinama moglo bi da bude najisplativije za ulaganje.Podaci Republičkog zavoda za statistiku i Privredne komore Srbije govore da su cene nekretnina u Srbiji, a posebno u Beogradu, na najnižem nivou još od devedesetih godina prošlog veka. Samo u prošloj godini niže su oko pet odsto, a prema nekim pokazateljima čak i do 15 odsto.Strane investicijeKatarina Štajner, iz Odeljenja za istraživanje inostranih tržišta Austrijske nacionalne banke, analizirajući podatke Evrostata zaključila je da su cene stalno rasle u zemljama centralne i jugoistočne Evrope koje su prošle kroz proces pridruživanja i postale članice EU.Taj rast izazvan je prilivom stranih investicija, povećanjem prihoda građana i dostupnijim kreditima za kupovinu nekretnina. Željko Lovrinčević, viši naučni saradnik Ekonomskog instituta, u svojoj studiji ustanovio je da su sve zemlje nove članice nakon ulaska u EU imale povećanje cena u proseku za 25,7 odsto na nacionalnom nivou i 26,9 odsto u glavnim gradovima.Svojinski odnosi- Najdramatičnije povećanje, veće od 40 odsto, u novim zemljama članicama EU 2005. godine zabeleženo je u glavnim gradovima Poljske i Letonije, a na nacionalnom nivou cene u godini ulaska u EU najviše su povećane u Estoniji i Poljskoj, i to 28,9 odsto i 34,7 odsto - naveo je on.Dobroslav Bojović, direktor građevinske kompanije „Napred“, kaže za Kurir da treba kupovati stanove jer će Predlog zakona o planiranju i izgradnji poskupeti zemljište i komunalno opremanje. Cene će se povećati zbog približavanja EU, a preduslov je da se reše svojinski odnosi, posebno na zemljištu, i da se stvori pravna sigurnost.- Cene su u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj desetak odsto niže jer je za toliko jeftinije regulisanje prava na zemljište i komunalno opremanje - navodi Bojović.Cene stanova u EU su od 4.000 do 20.000 evra za kvadrat, a u Srbiji su od 800 do 3.000.

Jugoistočna EvropaTRŽIŠTE SA VELIKIM POTENCIJALOMDubravko Mihaljek, načelnik Sektora za makroekonomiju Banke za međunarodna poravnanja iz Bazela, smatra da se vrednost nekretnina i zemljišta u područjima koja privlače potencijalne kupce povećala čak i pre najezde stranih kupaca nekretnina. I Dušan Mramor sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani predviđa da će, i pored svih izazova svetske ekonomske krize, države jugoistočne Evrope u budućnosti obezbeđivati natprosečan rast u odnosu na razvijene države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja