IZVOZNI HIT: Saralije zarađuju na somunima
Foto: Reuters

3,3 miliona komada

IZVOZNI HIT: Saralije zarađuju na somunima

InfoBiz -
Dok na domaćem tržištu potražnja za somunima raste prvenstveno u vreme Ramazana, na inostranim tržištima to je slučaj u toku cele godine

SARAJEVO - Kompanija Klas iz Sarajeva u 2013. plasirala je na tržišta van granica BiH gotovo 3,3 miliona komada somuna. Dok na domaćem tržištu potražnja za somunima raste prvenstveno u vreme Ramazana, na inostranim tržištima tokom cele godine vlada interesovanje za ovaj tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.

Prema rečima rukovodioca izvoza, Amera Vlahovljaka, prodaja dubokozamrznutog somuna beleži kontinuirani rast na tržištima Danske, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Austrije, Nemačke, Velike Britanije i SAD, prenosi Fena. "Svake godine dobijemo bar jednog novog kupca ili distributera, a u 2013. to je bio Tirie (Thiriet), francuski trgovački lanac smrznute hrane", kaže Vlahovljak i dodaje da je ta kompanija za njih saznala preko najveće danske pekare Izifud (Easyfood), specijalizovane za proizvodnju ekskluzivnih vrsta hleba i peciva, koja dugo sarađuje s Klasom.

Posredstvom Izifuda, Klas već desetak godina izvozi somune i krofne na dansko i francusko tržište. Pored kvaliteta, ulaznicu na zahtevna evropska i svetska tržišta, Klasovim somunima osigurava i proizvodnja u skladu s međunarodnom priznatim sistemima upravljanja kvalitetom, kao što su HACCP, Halal i ISO standardi, naglašavaju u kompaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja