STAGNIRA: 115,61 dinar za jedan evr
Foto: Tanjug

Srednji kurs

STAGNIRA: 115,61 dinar za jedan evr

InfoBiz -
Indikativni kurs dolara je ojačao 0,1 odsto i iznosi 84,8045 dinara

BEOGRAD - Kurs dinara prema evru danas je drugi dan uzastopno u stagnaciji, uz još jednu intervenciju centralne banke od 10 miliona evra na deviznom tržištu, tako da će zvanična srednja vrednost iznositi 115,6140 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS je prodala juče 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.Dinar je 0,6 odsto slabiji u odnosu na kurs prema evru pre mesec dana, a 2,9 odsto u odnosu na isti dan prošle godine.

Indikativni kurs dolara je ojačao 0,1 odsto i iznosi 84,8045 dinara.Srpska valuta je prema američkoj 1,6 odsto slabija na mesečnom nivou i 0,4 odsto na godišnjem nivou.

NBS je od početka ove godine tri puta intervenisala svojim deviznim rezervama na tržištu, ukupnom prodajom od 90 miliona evra.

Povodom trodnevnog slabljenja dinara prethodnih dana, NBS je ocenila da pad kursa srpske valute nije pokazatelj većih i trajnijih poremećaja, već predstavlja očekivanu reakciju tržišta na sezonski veću deviznu tražnju domaćih preduzeća.

Na slabljenje dinara uticala je odluka američke centralne banke da počev od januara smanji obim programa kvantitativnih olakšica, a slična kretanja valuta su ovih dana primetna i kod valuta zemalja u regionu koje imaju režim fluktuirajućeg kursa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track