Mihajlovićeva: Za energetsku efikasnost iz budžeta samo 400 miliona dinara
Foto: Tanjug

Potrebna dodatna sredstva

Mihajlovićeva: Za energetsku efikasnost iz budžeta samo 400 miliona dinara

InfoBiz -
Ministarka je navela da se nadala da će fond u narednoj godini iz budžeta dobiti 900 miliona dinara i istakla da će se razgovarati i sa donatorima kako bi se obezbedila dodatna sredstva

BEOGRAD - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će u budžetu za 2014. biti izdvojeno 400 miliona dinara za Fond za unapređenje energetske efikasnosti, što je dvostruko manje nego što je očekivala.

U pauzi konferencije "Biznis energetske efikasnosti u Srbiji", ona je novinarima rekla da se nadala da će taj fond u narednoj godini iz budžeta dobiti 900 miliona dinara i istakla da će se razgovarati i sa donatorima kako bi se obezbedila dodatna sredstva.

Mihajlovićeva je istakla da je važno da će Fond za energetsku efikasnost početi da funcioše kako je planiramo - 1. januara 2014. godine. Ministarka energetike je najavila da će pravilnik za prijavljivanje biti objavljen za sedam do 10 dana, kako bi svi znali šta treba da urade da bi došli do novca za poboljšanje energetske efinasnosti.

Fond treba da omogući finansiranje i realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti, po povoljnim uslovima, jer je Srbija na začelju evropske liste po racionalnoj upotrebi energije. Prvobitno je iz Ministarstva energetike najavljivano da bi taj fond u 2014. iz budžeta trebalo da dobije 1,5 milijardi dinara. Mihajlovićeva je istakla da Ministarstvo energetike počinje razgovore sa poslovnim bankama o dugoročnim i subvencionisanom kreditima, kako bi se pre svega pomoglo domaćinstvima.

U Ministarstvu energetike Srbije, kako je rekla, očekuje da će se racuni za energiju u domaćinstivima smanjiti za 30 do 35 odsto, zahvaljujući radu fonda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track