KAO SUVO ZLATO: Čokolada nikad skuplja!

12,25 dolara kilogram

KAO SUVO ZLATO: Čokolada nikad skuplja!

InfoBiz -
U svetu naročito raste potražnja za crnom čokoladom, koja se smatra zdravijom, a za njenu proizvodnju je potrebno više kakaa nego za mlečnu

NJUJORK - Čokolada širom sveta sve više poskupljuje, a očekuje se da će u SAD, cena po kilogramu ove godine dostići rekord od 12,25 dolara.

Kako piše "Volstrit džornal", to je povećanje od 45 odsto u odnosu na 2007. godinu. Potražnja sa kakaom širom sveta sve više raste, što utiče na rast cena i kakaoa i čokolade.

Prema procenama stručnjaka, zbog velike potražnje, zalihe zrna kakoa neće biti dovoljne, po prvi put od 2010. godine, a na više cene će uticati i to što će prinos sa zapada Afrike biti manji, zbog suše.

U svetu naročito raste potražnja za crnom čokoladom, koja se smatra zdravijom, a za njenu proizvodnju je potrebno više kakaa nego za mlečnu.

Cena kakaoa skočila je za 21 odsto u trećem kvartalu, a finansijski stručnjaci smatraju da će se taj trend nastaviti.

"Na tržištima u razvoju došlo je do rasta potrošnje, a zabeležen je i oporavak u SAD i severnoj Evropi, a potrošači kupuju sve više luksuznih brendova čokolade", navodi se u tekstu.

U Evropi potrošnja raste već četvrtu godinu zaredom, a očekuje se da će u SAD, posle prevazilaženja krize i čokoladna industrija početi da se oporavlja, prvi put od 2008. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track