Sa 25 godina niko ne razmišlja o penziji, ali postoji caka da sebi već od tada omogućite lagodniji život pod stare dane. Stručnjaci savetuju kako na gotovo neosetan način možete da odvajate novac od svoje plate, koji će vam promeniti život od 65. godine.

- Ako ste na minimalcu, ovo morate da znate. Po nekom pravilu do 25. godine se školujete i obrazujete, od 25. krećete da radite i zarađujete i od tada najviše stvarate do 65, kada po pravilu treba da odete u penziju i uživate u životu. Međutim, gde nastaje problem? Problem je ako ste u tom periodu zarađivali u proseku 1.000 evra mesečno, vaša penzija će biti svega 30 odsto od vaše prosečne zarade, što je 300 evra. Još je veći problem ako ste bili prijavljeni na minimalac, a zarađivali ste 1.000 evra mesečno, što znači da ste bili prijavljeni na 400 evra, a sleduje vam penzija od 130 evra mesečno. Veliki je udarac da sa 1.000 padnete na 130 evra. Zbog toga penzioneri danas imaju problem egzistencije - objašnjava savetnik.

Šta je rešenje?

Čim krenete da radite, savetuje se da odvajate deset odsto od plate narednih 40 godina, a pod stare dane sačekaće vas ozbiljan kapital koji će vam nadomestiti pad od 70 odsto i tako ćete moći da uživate u svojim penzionerskim danima.

BiznisKurir/TikTok