AKO PRIMATE OVU PENZIJU DOBRO PAZITE NA JEDAN ROK: Ističe brže nego što mislite, a možete da ostanete bez primanja
Foto: Shutterstock

AKO PRIMATE OVU PENZIJU DOBRO PAZITE NA JEDAN ROK: Ističe brže nego što mislite, a možete da ostanete bez primanja

Penzioner -

Svako ko živi u inostranstvu i prima penziju iz Nemačke ne samo da jednom godišnje dobije poštu od penzijskog osiguravajućeg društva s obaveštenjem o usklađivanju penzije, nego pismo često sadrži i važnu potvrdu koju ne treba zanemariti.

Takozvanu potvrdu o životu "Lebensbescheinigung" moraju svake godine da prilože mnogi penzioneri čija se penzija isplaćuje u inostranstvu. To je dokaz da ste živi i obrađuje se putem penzijske službe Deutsche Post AG.

Otprilike, 400.000 državljana Srbije dobija novac iz Nemačke.

penzioneri
foto: Shutterstock

Šta treba da se uradi?

  • Ispunite potvrdu
  • Uzmite potvrdu službenog tela
  • Pošaljite nazad originalne obrasce
  • Ako ste izgubili obrazac, možete preuzeti potvrdu
  • Moguća digitalna potvrda "Lebensbescheinigung"

Nemačko penzijsko osiguranje želi da izbegne isplate nakon smrti. Važno je da primatelji provere sve podatke na potvrdi. Ako je potrebno, greške treba ispraviti i potpisati dokument, piše Feniks magazin.

Osim toga, potrebna je službena potvrda koju možete dobiti, na primer, od lokalnih vlasti, banaka ili nemačkih predstavništava u inostranstvu. Pogođeni, potom, potvrdu šalju nazad.

Park, Penzioneri, Penzioner
foto: Rojters

Za to postoje predviđeni rokovi, na primer za 2024. to je 16. avgust. Ako ne bude odgovora do sredine oktobra, isplata penzija prestaje od kraja novembra. Ako se potvrda o životu ne dokaže do kraja aprila sledeće godine, penzijski zavod će trajno obustaviti isplatu.

Slanje dokumenata e-poštom ili faksom nije dopušteno. Alternativno, možete pružiti dokaz digitalno. Za to je potreban pametni telefon koji možete koristiti za fotografiranje QR koda na pismu koje ste dobili. Identifikacija se, zatim, odvija putem aplikacije PostIdent.

BiznisKurir/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track