DOK JEDNI TROŠE I PO 150 € DNEVNO, DRUGI NEMAJU NI ZA KAFU: Ovi penzioneri žive raskalašnim životom i ne mare koliko će da plate
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

DOK JEDNI TROŠE I PO 150 € DNEVNO, DRUGI NEMAJU NI ZA KAFU: Ovi penzioneri žive raskalašnim životom i ne mare koliko će da plate

Penzioner -

Prosečna penzija u Hrvatskoj za oko 1,2 miliona penzionera u aprilu je prvi put posle usklađivanja premašila 500 evra. Ipak, iznosi koje strani penzioneri potroše na odmor od nedelju ili dve upravo u Hrvatskoj često premašuju godišnji iznos prosečne hrvatske penzije od oko 6.000 evra.

Naime, penzioneri Džon i Ketrin iz SAD potrošili su u Opatiji više od 10.000 dolara. Oboje uživaju u mirnim danima nakon profesionalnih karijera, te sebi to mogu da priušte.

evri, euro, novac u rukama, novac, pare
foto: Shutterstock

S druge strane, hrvatski penzioner teško može sebi priuštiti odlazak u Opatiju na kafu. Visina prosečne penzije se razlikuje u zavisnosti od uslova, a radi se o rasponu od 470 do 574 evra. Međutim, čak 60 odsto penzionera živi sa manje od proseka.

Klaudio iz Italije živi od mesečne penzije od 1.800 evra. Sa tom sumom može da ode na godišnji odmor, ali, kaže, tu i tamo obavi neki posao sa strane, uprkos visokim primanjima u godinama, barem kada to gledamo iz hrvatske perspektive, piše Mirovina. hr.

- U Opatiji ću ostati pet dana, a onda planiram da provedem tri-četiri dana u Poreču. Dnevno potrošim oko 100-150 evra, uključujući hranu - rekao je Hans iz Nemačke.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track