PENZIONERI, EVO DO KOLIKO GODINA MOŽETE DOBITI KREDIT! Osim visine penzije prepreka za pozajmicu u banci su i godine života
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

KAD VAM ZAGUSTI

PENZIONERI, EVO DO KOLIKO GODINA MOŽETE DOBITI KREDIT! Osim visine penzije prepreka za pozajmicu u banci su i godine života

Penzioner -

Osim što ih muče problemi sa zdravljem, besparicom i usamljenošću, najstarija populacija u Srbiji često ima problem da dođe do neophodnog novca pozajmicom od banaka.

Naime, ukoliko nemaju minimum 20.000 dinara penziju i imaju više 80 godina života, šanse da im neka banka pozajmi novac ravne su nuli, pa ne moraju ni da obigravaju njihove pragove.

Za one koji imaju koju godinu manje banke odobravaju potrošačke kredite, a na koji rok i koliko para će dobiti zavisi pre svega od godina starosti penzionera koji traži novčanu pozajmicu.

U Banci Intesa ističu da imaju Senior keš kredit koji je u potpunosti prilagođen potrebama ove grupe klijenata, pa ga ova populacija i najčešće koristi.

- Kredit je dostupan penzionerima između 55 i 79 godina koji u trenutku dospeća poslednje rate kredita mogu imati najviše 80 godina. Kredit se odobrava na rok od 12 meseci do 71 meseca, bez učešća i žiranata, sa fiksnom kamatnom stopom, maksimalnim iznosom do 1,5 miliona dinara i uključenim životnim osiguranjem koje se ne plaća i kojim se u slučaju nastanka osiguranog slučaja ostatak duga namiruje iz osiguranja. Zahvaljujući pogodnostima koje pruža ovaj kredit, u protekloj godini ostvarili smo rast iznosa realizovanih kredita od 45 odsto u poređenju sa 2022, a dobri rezultati nastavljeni su i u prvom kvartalu ove godine, sa povećanjem odobrenihiznosa od 23 odsto u odnosu na isti period 2023. - kažu u Banci Intesi.

Novac, dinari, Penzije
foto: Ana Paunković, Shutterstock

U ovoj banci ističu da penzionerima stavljaju na raspolaganje niz proizvoda i usluga, uključujuči platni račun preko koga mogu primati penziju, gotovinske kredite, dozvoljeno prekoračenje po računu, čekove, kao i debitne kartice sa funkcionalnošću otplate na rate.

ČINJENICE

  • 12 do 71 mesec je rok na koji banke odobravaju kredite penzionerima
  • 1,5 do 3 miliona dinara je maksimalan iznos kredita za najstarije građane (zavisno od banke
  • 78 do 80 godina starosti je rok do kada se kredit mora otplatiti (različito od banke do banke)
  • 14 do 16 % fiksna nominalna kamatna stopa (različito od banke do banke)

Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora 3Banke ističe da je visina plate i penzije često prepreka za dobijanje kredita, ali da 3Banka odobrava kredite i građanima sa niskim primanjima.

- Mi kredite odobravamo i građanima sa niskim primanjima, koji čine više od 20 odsto našeg portfolija, ali pažljivo analiziramo kreditnu sposobnost kliijenta i predlažemo mu zajam u iznosu i na rok prilagođen njegovim mogućnostima, kako bi mogao da servisira svoje obaveze, bez prevelikog opterećenja. Najstariji sugrađani često zbog godina imaju problem da dobiju kredit, zbog čega je 3Banka 2015. godine bila prva koja je ponudila finansiranje i penzionerima starosti do 80 godina, a na osnovu feed backa koji smo dobili od tada postojećih klijenata, i time omogućila pristup finansiranju kategoriji klijenata koji je do tada nisu imali - kaže Vukotić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track